Η Τεχεράνη θα αντέξει τις κυρώσεις

Η Τεχεράνη θα αντέξει τις κυρώσεις

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιθανότερο είναι πως η ιρανική οικονομία θα καταφέρει να ξεπεράσει την καταιγίδα των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, θα υποστεί οικονομική ύφεση αλλά όχι κατάρρευση, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την άποψη αξιωματούχων και αναλυτών. «Το Ιράν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από το 2016, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και στο γεγονός πως αυτή τη φορά οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες», λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Το 2016 το Ιράν είχε εξέλθει έπειτα από χρόνια από καθεστώς διεθνών κυρώσεων στο πλαίσιο συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις για περιορισμό του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει τον Μάιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τη προβληματική και προνομιακή για το Ιράν, και επέβαλε και πάλι κυρώσεις, με σημαντικότερες αυτές για το πετρέλαιο και για τις τράπεζες. Το σε γενικές γραμμές, όμως, αρραγές μέτωπο των παγκοσμίων δυνάμεων που είχαν επιβάλει τις προηγούμενες κυρώσεις έχει αρχίσει να διαλύεται από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ και άρχισε να συγκρούεται με συμμάχους επί παντός επιστητού, από το εμπόριο μέχρι θέματα κοινής ασφάλειας.

Οι υπόλοιπες χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία με το Ιράν –Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ε.Ε., Ρωσία και Κίνα– έχουν καταδικάσει την αποχώρηση των ΗΠΑ. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θα αντέξει η ιρανική οικονομία για διάφορους λόγους», λέει δεύτερος διπλωμάτης, «μεταξύ άλλων διότι και η Ρωσία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων (από ΗΠΑ και Ε.Ε.), διότι η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει δικά της πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και εξαιτίας του (εμπορικού πολέμου) μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ». Η διχόνοια που υπάρχει μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και οι κινήσεις της Ε.Ε., ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις Τραμπ, έχουν ενισχύσει ψυχολογικά το Ιράν, αλλά δεν έχουν κάμψει τις ανησυχίες των ξένων επιχειρήσεων, από τις πετρελαϊκές μέχρι τις χρηματοπιστωτικές και τις ναυτιλιακές, που αποχωρούν από το Ιράν φοβούμενες τις αμερικανικές κυρώσεις. Μπορεί οι αμερικανικές κυρώσεις να προκαλέσουν ύφεση της ιρανικής οικονομίας, ωστόσο μάλλον δεν θα υπάρξει κατάρρευσή της καθώς θα εξακολουθήσει να εξάγει λιγότερη αλλά και πάλι σημαντική ποσότητα πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση της Fitch. «Αυτό θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να εξακολουθήσει να επιδοτεί την εισαγωγή επιλεγμένων βασικών αγαθών, να διατηρήσει το κόστος τους χαμηλά και συνεπώς να περιορίσει σε κάποιο βαθμό την άνοδο του πληθωρισμού», λέει η Αντρίν Σκέλαντ. Ελπίζοντας να περιορίσει το οικονομικό πλήγμα, οι ιρανικές αρχές έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να πουλήσουν πετρέλαιο με έκπτωση ώστε να προσελκύσουν αγοραστές. «Μπορεί να υποχωρήσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά και πάλι θα είναι αρκετά ώστε να λειτουργεί η χώρα. Αν πουλήσουμε το πετρέλαιό μας σε τιμή χαμηλότερη κατά 1 δολάριο από την τιμή της αγοράς, θα έχουμε δεκάδες αγοραστές», λέει Ιρανός αξιωματούχος.

Ο Πάτρικ Σνάιντερ, οικονομολόγος της IHS Markit, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα καταφέρει η Τεχεράνη να απαλύνει, βραχυπρόθεσμα, το οικονομικό πλήγμα. «Παρά τη ρητορική και τις προσπάθειες να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες… θα εξακολουθήσει να υπάρχει αβεβαιότητα για τους επόμενους έξι με 12 μήνες». Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία του Ιράν θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2018 και κατά 3,6% το 2019, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από την πώληση πετρελαίου. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 23,8% το 2018-2019 και στο 31,2% το 2019-2020 από 9,6% το 2017-2018. Ωστόσο, οι Ιρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται άκαμπτοι, επικαλούμενοι την απομόνωση του Τραμπ μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την απόφαση του Τραμπ να επιτρέψει σε οκτώ χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από το ιρανικό πετρέλαιο να εξακολουθήσουν να το προμηθεύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή