Ο κ. Αναστάσιος και «άλλοι»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που δοκιμάζονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, ακραίοι και μισαλλόδοξοι κύκλοι στη γείτονα στοχοποιούν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, αξιώνοντας μονότονα την απέλασή του, ως τον «Ελληνα ρασοφόρο» που κατ’ αυτούς απεργάζεται συμφορές για το έθνος τους. Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν και στην από εδώ πλευρά των συνόρων ηγέτες, παράγοντες της δημόσιας ζωής, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που δεν έχουν αντιληφθεί ή αρνούνται να αποδεχθούν τον ρόλο τον οποίο επωμίζεται, με επιτυχία, ο φωτισμένος αυτός ιεράρχης σε απίστευτα αντίξοες συνθήκες. Ο Αναστάσιος ηγείται όλων των ορθοδόξων της Αλβανίας και όχι της ελληνικής εθνικής μειονότητας, που έχει τη δική της κοσμική ηγεσία η οποία φέρει την πολιτική ευθύνη των χειρισμών για τα προβλήματά της.

Η όποια εμπλοκή του ονόματός του σε ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται διμερών διαφορών μόνο ζημιά προκαλεί στο ηγετικό του προφίλ, αλλά και στο εν εξελίξει τιτάνιο έργο του για την ανόρθωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Με έκπληξη άκουσαν όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν τη δύσκολη πραγματικότητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών να «ξεμπροστιάζει» στην τραγική υπόθεση του θανάτου από σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα τον κ. Αναστάσιο. Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε δημόσια τον «θαυμασμό γι’ αυτό που έκανε» ο Κατσίφας και πρόσθεσε με νόημα ότι «θα μας τα έλεγε καλύτερα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που ξέρει καλύτερα». Στ’ αλήθεια, για ποιο ακριβώς πράγμα θαύμασε τον ομογενή ο ηγέτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και τι εννοούσε όταν έλεγε πως «ο Αναστάσιος ξέρει καλύτερα» και θα πρέπει να μας εξηγήσει; Από κοντά, πρώην βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης που ωρυόταν από τηλεοράσεως με κραυγές του τύπου «γιατί δεν βγαίνει να μιλήσει ο Αναστάσιος;» και, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείψουν «ιερές προτροπές» να κάνουμε «ντου» για την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα «προκειμένου να σταματήσει ο κατατρεγμός» των εκεί Ελλήνων, όπως αυτή του μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα.

Ο κ. Αναστάσιος μίλησε γι’ αυτό το θέμα, όταν έκρινε ότι έπρεπε και σε πνεύμα καταλλαγής. Ζήτησε να δοθεί η σορός για να ταφεί με τη θρησκευτική παράδοση και προέτρεψε σε γαλήνη των ψυχών όλων. «Ας σταματήσει ο ανεύθυνος θόρυβος. Τα υπόλοιπα μπορούν να μελετηθούν στη συνέχεια με αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό», είπε. Ας τον ακούσουν οι εκ του ασφαλούς ομιλούντες. Αυτός πράγματι «ξέρει καλύτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή