Δημήτρης Τζανακόπουλος: Εμπλαστρα

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Εμπλαστρα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν μόνο λεφτά. Υπάρχουν και λεφτόδεντρα. Τα γέννησε η εικαστική φαντασία των πρωτοσέλιδων που πανηγύριζαν χθες για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια. Στο ένα φύλλο είχες την ευκαιρία να θαυμάσεις ένα «κατοστάευρω» διπλωμένο σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου· στο άλλο, μια μακάρια φάτσα καθόταν σε έναν στύλο από νομίσματα.

Προτού σπεύσει κανείς να χλευάσει αυτά τα σχήματα σαν προπαγανδιστικό κιτς, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί: Υπάρχει τρόπος αισθητικά πιο ακριβής για να απεικονίσει κανείς τα σχήματα της προεκλογικής τακτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει τέτοιες εξεζητημένες αναστολές – μη τυχόν και κατηγορηθεί για παλαιοκομματικούς τρόπους. Δίνει λεφτά. Τάζει λεφτά. Τάζει προσλήψεις. Η μαγεία του κυβερνητικού εκπροσώπου –το θαύμα της μεταστοιχείωσης των ιερέων από τους οποίους το Δημόσιο θα απαλλαγεί, ενώ θα εξακολουθήσει να τους πληρώνει– ανακαλεί τη μαγική σκέψη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Ανακαλεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

«Αυτοί μας έχουν ξεπεράσει», έλεγε σαρκαστικά, και ανεπαισθήτως νοσταλγικά, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι όμως ότι το προεκλογικό ρετρό αποδίδει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να επιβάλει μια ατζέντα που η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί.

Η αντιπολιτευτική «κριτική» στα 800 εκατομμύρια των αναδρομικών είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει περισσότερα. Το επιχείρημα ότι αυτό το ρευστό –το «υπερπλεόνασμα»– προήλθε, όχι μόνο από καταστροφική υπερφορολόγηση, αλλά και από εξαέρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των επενδύσεων σε υποδομή και εξοπλισμό –το επιχείρημα ότι μπορεί οι ένστολοι να παίρνουν εφάπαξ ένα ποσό, αλλά τα αεροπλάνα δεν έχουν ανταλλακτικά– δεν είναι προεκλογικά βιώσιμο. Oπως δεν είναι προεκλογικά υπερασπίσιμος ο ισχυρισμός ότι οι περικοπές των συντάξεων θα απελευθέρωναν πόρους για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση αυτών των ταμπού και μπορεί να τα επιστρατεύει για να βραχυκυκλώνει τους αντιπάλους του. Ακόμη και στο θέμα της Εκκλησίας, που υποτίθεται ότι είναι ένα πεδίο προνομιακό για τη συντηρητική παράταξη, η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ασκήσει κριτική σε ένα ντιλ που έχει την ευλογία του Αρχιεπισκόπου. Τι να πει; Oτι διαφωνεί με αυτό που έχει προσυπογράψει η ηγεσία της Εκκλησίας;

Μαγικός τρόπος για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές δεν υπάρχει. Οι παροχές και τα τεχνάσματα της τελευταίας στιγμής δεν έχουν ποτέ σώσει καμία κυβέρνηση – πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση της οποίας η εκλογική απήχηση φθίνει διαρκώς τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό που επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει ένα άλλοθι σε όσους ήδη έκλιναν να τον ξαναψηφίσουν. Eνα έμπλαστρο για σπονδυλικές στήλες καταπονημένες από τις κωλοτούμπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή