Τα κρασιά των προγόνων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα ήρθε το κρασί. Αφρώδες, που μας αρέσει. Διάφανο, με ωραίες φυσαλίδες και απολαυστικά αρώματα εσπεριδοειδών και ψημένου ψωμιού. Καθόμαστε στα ψηλά σκαμνιά στο ατμοσφαιρικό wine bar της Βούλας, το Cava Faidon, και εμπιστευόμαστε τον Χρήστο Τσικνάκο να μας γεμίζει τα ποτήρια. Νέα άφιξη τα φυσικά κρασιά από την Καταλονία, τα Can Sumoi. Διαβάζω την ετικέτα: Ancestral Montoneg, όπου Montonega  είναι μια γηγενής ροδόχρωμη ποικιλία του Penedes στην Καταλονία, που καλλιεργείται πια σε πολύ μικρές ποσότητες. Μέχρι να τελειώσει η ανάγνωση, τα ποτήρια έχουν ξαναγεμίσει με το δεύτερο αφρώδες. Ροζέ, ανοιχτόχρωμο, παιχνιδιάρικο, σέξι ροζέ! Η ποικιλία Sumoll, την οποία ομολογώ δεν ήξερα. Ερυθρή ποικιλία της ίδιας περιοχής, με περιορισμένη καλλιέργεια. Σειρά είχαν στα ποτήρια μας τα «ήσυχα» πια κρασιά, δύο λευκά και ένα ροζέ. Οι ποικιλίες αυστηρά γηγενείς: Xarel-lo, Parellada, Macabeo οι λευκές ποικιλίες που αποτελούν και τη βάση για τις περίφημες ισπανικές κάβες, η αρωματική Moscatella και το κόκκινο Sumoll. Ενδιαφέροντα κρασιά. Μου κίνησαν την περιέργεια και έψαξα να βρω την αρχή της παραγωγής τους. Έτσι, έφτασα στα υψίπεδα του Penedes, 600 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στη Serra de l’Home, στο κτήμα Can Sumoi και στον Pepe Raventos, 21η (!) γενιά καλλιεργητών, στην 350 ετών αγροικία που περιτριγυρίζεται από δάσος δρυός και πεύκου. Στα ασβεστολιθικά εδάφη καλλιεργούνται με πιστοποιημένα οργανικό τρόπο οι ποικιλίες που προαναφέραμε και οινοποιούνται με άγριες ζύμες, χωρίς πρόσθετα, χωρίς θειώδες, αφιλτράριστα. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με χαμηλό αλκοολικό βαθμό και ζωηρή, φρέσκια οξύτητα. 

Τα κρασιά Can Sumoi εκφράζουν το όραμα των δύο παιδικών φίλων που συνεργάζονται στην καλλιέργεια και στην παραγωγή τους, του Pepe Raventos και του Francesc Escala: «Στόχος μας είναι να φτιάχνουμε φυσικά κρασιά, που να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια τη γη που τα γέννησε, ανακαλύπτοντας από την αρχή τις πατρογονικές παραδόσεις με τη λιγότερη δυνατόν παρέμβαση, τόσο στην αμπελουργία όσο και στην οινοποίηση».

Όταν βρεθείτε στην Cava Faidon στη Βούλα, αναζητήστε τα κρασιά και ζητήστε να σας φέρουν μαζί τα πλατό με τα τυριά που τους ταιριάζουν, για να ολοκληρώσετε μια γευστική ευωχία και ένα ταξίδι στη γοητευτική οινική περιοχή του Penedes. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή