Ανοδος στο Χ.Α., επιδείνωση στα ομόλογα

Ανοδος στο Χ.Α., επιδείνωση στα ομόλογα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ελληνικό Χρηματιστήριο να κατάφερε να κινηθεί κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στη νέα επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων όπου η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κοντά στο 4,4%, κλείνοντας με μικρά κέρδη, ωστόσο τα απαξιωτικά επίπεδα του πραγματικού τζίρου της αγοράς όχι απλώς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά ουσιαστικά αποκλείουν το όποιο σενάριο για συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών στο Χ.Α. Η εικόνα του ταμπλό, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (ΕΛΠΕ +5,03%) οι οποίες οφείλονται στον κύκλο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που έχει ξεκινήσει, ήταν αδύναμη, με τις πιέσεις να επιστρέφουν τόσο στις τράπεζες όσο και σε πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 643,42 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,46%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 1,08% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,45% στις 518,46 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 226,24 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο πραγματικός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ. H εκτόξευσή του συνδέεται με το πακέτο για το 70,38% του Υγεία, το οποίο απέκτησε το CVC Capital Partners, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 204 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,88%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση κατά 3,87% και ο τραπεζικός κλάδος κατά 5,71%.

Αντίδραση με φόβο και χωρίς πάθος χαρακτηρίζει την εικόνα της αγοράς ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Σε μια αγορά που οι καθημερινοί τζίροι έχουν συμπιεστεί και το ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχει συρρικνωθεί, η ανακοίνωση των αλλαγών του MSCI τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/11) ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποιο ενδιαφέρον έως το τέλος του μήνα, σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου, επισημαίνει. Αν και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα έχουν δώσει ένα θετικό στίγμα, η αγορά δεν έχει δείξει ιδιαίτερα αντανακλαστικά, πλην ίσως της περίπτωσης των Ελληνικών Πετρελαίων. Αν η συναλλακτική πορεία έως τώρα θεωρείται μη κανονική, μια αντανάκλαση μη κανονικών περιόδων από την ανάποδη (π.χ. 1999), η επόμενη ημέρα της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχει χαμηλότερο σημείο αναφοράς από αυτό που είχε πέρυσι τέτοια εποχή. Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των εταιρειών και της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή