Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ενισχύει το δολάριο

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ενισχύει το δολάριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα ενός διαιρεμένου Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη ήταν το αναμενόμενο, βάσει των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Το γεγονός αυτό ευνόησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις με τις αντίστοιχες αποδόσεις να ανέρχονται σε νέα υψηλά πριν υποχωρήσουν μερικώς την Παρασκευή μετά τα ασθενή στοιχεία της Κίνας για τον πληθωρισμό που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε την Τετάρτη στο 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, υποχωρώντας όμως την Παρασκευή περίπου 4 μ.β. Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και οι τίτλοι μικρότερης διάρκειας με την απόδοση του 2ετούς να ανέρχεται προσωρινά την Πέμπτη σε νέο υψηλό για τα τελευταία δέκα χρόνια κοντά στο 2,98%, επηρεασμένοι επίσης από το ύφος της ανακοίνωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μετά τη λήξη της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, το οποίο επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Οπως αναμενόταν, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας στην ανακοίνωσή της ότι η προοπτική περαιτέρω σταδιακών αυξήσεων στα επιτόκια θα ήταν συμβατή με τους στόχους της νομισματικής πολιτικής της (σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της προθεσμιακής αγοράς, το ενδεχόμενο αύξησης 25 μ.β. στα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 18/19 Δεκεμβρίου τιμολογείται με πιθανότητα περίπου 80%). Στις αγορές συναλλάγματος, η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed ενίσχυσε το δολάριο έναντι σχεδόν όλων των κύριων νομισμάτων. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχωρούσε περίπου 0,5% σε εβδομαδιαία βάση την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά χαμηλό στο 1,1335, όχι μακριά από το πρόσφατο χαμηλό 15 μηνών 1,1300 (31 Οκτωβρίου) επηρεασμένη επίσης αρνητικά από τις παρατεταμένες ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της Ιταλίας.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και λόγω της πτωτικής αναθεώρησης της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2018 και 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, το ΑΕΠ για το 2018 και 2019 εκτιμάται στο 2,1% και 1,9% αντιστοίχως έναντι 2,3% και 2,0% προηγουμένως, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει σαφές ότι το εν λόγω σενάριο υπόκειται σε πτωτικούς κινδύνους. Αυτή την εβδομάδα, θετικό ήταν το κλίμα και για τη στερλίνα κυρίως έναντι του ευρώ με την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας να υποχωρεί κάτω από το 0,8800 για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας σύντομα μεταξύ της Ε.Ε και του Η.Β για τους όρους αποχώρησης.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή