H νέα γενιά αναλαμβάνει το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ

H νέα γενιά αναλαμβάνει το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο τριαντάρηδες ανέλαβαν μόλις τη διαχείριση περιουσίας ύψους 320 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, που θα διαχειρίζονται στο εξής το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας (QIA) στο οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα αποθέματα φυσικού αερίου του Κατάρ. Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ έχει γίνει γνωστό μέσω μιας σειράς μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών που του είχαν δώσει πρόσβαση στο Χόλιγουντ· έχει αγοράσει χώρους για γραφεία στη Νέα Υόρκη, σπίτια στο Λονδίνο, ιταλικές εταιρείες παραγωγής ειδών πολυτελείας, ακόμη και μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το Ταμείο δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή σε τεχνολογικές εταιρείες. Πράγμα που φαίνεται πως θα αλλάξει χάρη στους νέους επικεφαλής του QIA. Την Κυριακή, ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι όρισε τον νεότερο αδελφό του, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αντιπρόεδρο του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ πρόεδρό του. Λιγότερο από ένα μήνα πριν, ο εμίρης του Κατάρ είχε αλλάξει και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, που μέχρι τότε ήταν ένα γηραιότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του QIA «υποδηλώνουν βαθύτερο ενδιαφέρον για την τεχνολογία» και «ενισχύουν τα δύο βασικά θέματα που έχουν αναδειχθεί από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία τα τελευταία χρόνια: την τάση για επένδυση σε εταιρείες που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις και προς άμεσες διεθνείς επενδύσεις», λέει στο Bloomberg η Ρέιτσελ Πέθερ, σύμβουλος στο Sovereign Wealth Fund Institute. Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο δείχνει επίσης πως το Κατάρ θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στην εξασφάλιση διμερών επενδυτικών συνεργασιών με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, εν μέσω ενίσχυσης του οικονομικού προστατευτισμού στη Δύση, προσθέτει η Πέθερ.

Η Ευρώπη αποτελεί εδώ και χρόνια κορυφαίο προορισμό για τα κεφάλαια του Κατάρ, επενδύοντας στην Barclays και στην Credit Suisse το 2008, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ και μέλος της βασιλικής οικογένειας, σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι είχε επενδύσει 1,75 δισ. δολάρια στην Deutsche Bank το 2014 κατά την περίοδο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα το QIA κατέχει το 16,99% των κοινών μετοχών της Volkswagen, αξίας 8,7 δισ. δολαρίων, το 8,65% της Glencore, αξίας 5,09 δισ. δολαρίων, και το 8,57% της Iberdrola, αξίας 3,39 δισ. δολαρίων.

Νεοφυείς

Μία από τις πρώτες επενδύσεις του Κατάρ στην τεχνολογία ήταν η επένδυση, το 2014, 100 εκατ. δολαρίων στην Uber. Δύο χρόνια αργότερα, η Σαουδική Αραβία επένδυσε και αυτή 3,5 δισ. δολάρια στην Uber. To 2017 το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα ανοίξει γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο ώστε να εστιάσει στην τεχνολογική βιομηχανία. Το 2018 άρχισε να πολλαπλασιάζει τις επενδύσεις του σε χώρους γραφείων και τον Οκτώβριο επένδυσε περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια, μαζί με το επενδυτικό ταμείο Vision Fund της ιαπωνικής SoftBank, στη νεοφυή επιχείρηση Compass, η οποία ειδικεύεται στην αγορά χώρων γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή