Ερευνα για Ρώσο κατάσκοπο στην Αυστρία

Ερευνα για Ρώσο κατάσκοπο στην Αυστρία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόστρατος αξιωματικός του αυστριακού στρατού ανακρίνεται από τις Αρχές της χώρας του με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, η εισαγγελία του Σάλτσμπουργκ, απ’ όπου κατάγεται ο 70χρονος πρώην αξιωματικός. Εάν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη γι’ αυτό το κακούργημα, θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης μέχρι και δέκα ετών.

Νωρίτερα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δηλώσει ότι ο εν λόγω αξιωματικός, τον οποίο απέφυγε να κατονομάσει, πιστεύεται ότι ασκούσε κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας από το 1998 μέχρι πέρυσι, οπότε και αποστρατεύθηκε. «Εάν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, τέτοιες υποθέσεις δεν βελτιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσέθεσε ο καγκελάριος.

Παραδοσιακά ουδέτερη χώρα, στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης, η Αυστρία φιλοξενεί πλήθος διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ. Αποτελούσε πεδίο έντονης δραστηριότητας των μυστικών υπηρεσιών και των δύο στρατοπέδων στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, σε πείσμα των έντονων κραδασμών που προκάλεσε η κρίση στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, η Βιέννη δεν ακολούθησε τους εταίρους της στην Ε.Ε. στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ, ενώ η παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στον γάμο της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, τον περασμένο Αύγουστο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Δύση. Σύμφωνα με πληροφορίες του αυστριακού Τύπου, η Βιέννη ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Ρώσου κατασκόπου από το Βερολίνο. Τα ίδια δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο αξιωματικός στρατολογήθηκε από τους Ρώσους στην Τεχεράνη και έλαβε 300.000 ευρώ για πληροφορίες γύρω από οπλικά συστήματα, ιδίως το Eurofighter, και για τη μετανάστευση.

Στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» και για «διπλωματία των μεγαφώνων» από την πλευρά της Βιέννης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αυστριακό πρεσβευτή για την ίδια υπόθεση, ενώ η ρωσική μυστική υπηρεσία SVR, που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή