Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σεντένο στη Ρώμη

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σεντένο στη Ρώμη

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς απτό αποτέλεσμα έληξε χθες η επίσκεψη στη Ρώμη του Μάριο Σεντένο, επικεφαλής του Eurogroup, καθώς η ιταλική κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του προϋπολογισμού για το 2019. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε πως για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα απαιτούνταν τόσο έντονη λιτότητα, που θα ήταν «αυτοκτονία για μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά». Η Ρώμη έχει προθεσμία μέχρι τις 13 Νοεμβρίου ώστε να αποστείλει στις Βρυξέλλες αναθεωρημένο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ η Κομισιόν δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή οικονομικού προστίμου και να πολώσει την πολιτική αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Οι «πυλώνες» του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2019 δεν πρόκειται να αλλαχθούν, δήλωσε χθες ο Τρία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup. Οι ανησυχίες της Κομισιόν για το ιταλικό έλλειμμα «είναι αβάσιμες, αν εξετάσει κανείς το πραγματικό περιεχόμενο» του προϋπολογισμού, είπε ο Τρία. Την Πέμπτη ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ είχε κατηγορήσει την Κομισιόν ότι προέβη σε «ανακριβή και ημιτελή» ανάλυση του ιταλικού προϋπολογισμού προτού καταλήξει στην πρόβλεψη πως το ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτοξευτεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και όχι στο 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ρώμη. Προκειμένου η ιταλική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., «θα έπρεπε να (προχωρήσουμε) σε εξαιρετικά βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, πηγαίνοντας σε έλλειμμα 0,8%, το οποίο θα ήταν αυτοκτονία για μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά», εξήγησε ο Τρία. Η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών, αλλά προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Τρία, επαναλαμβάνοντας τη «γραμμή» της Ρώμης πως το έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 αποτελεί ανώτατο όριο και όχι στόχο και πως αν διαφανεί ότι θα παραβιαστεί, η κυβέρνηση θα πάρει έκτακτα μέτρα.

Ο Μάριο Σεντένο εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική κυβέρνηση να παρουσιάσει αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι η αγορά αμφιβάλλει για τα οικονομικά σχέδια της Ρώμης και πως η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα διέλυε αυτές τις αμφιβολίες. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας για μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ο κ. Σεντένο είπε χθες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή ήταν μια μάλλον διπλωματική απάντηση, δεδομένου πως χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε από το Ελσίνκι ότι η Κομισιόν εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. «Εκτιμούμε πως η ιταλική κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό της σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις», είπε ο Ντομπρόβσκις. «Βασικά, υποθέτουν ότι αν αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, θα ενισχύσουν την οικονομία και συνεπώς θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Διαπιστώνουμε πως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Την Πέμπτη η Επιτροπή είχε προβλέψει πως η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,2% το 2019, ενώ η Ρώμη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%. Με βάση λοιπόν διαφορετικές προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, η Κομισιόν εκτιμά πως το ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα είναι 2,4% που έχει θέσει ως στόχο η Ιταλία, αλλά 2,9% το 2019 και 3,1% το 2020. Η Κομισιόν προέβλεψε την Πέμπτη πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει σταθερό γύρω στο 131% του ΑΕΠ μέχρι και το 2020, ωστόσο η αιτία για την οποία η Κομισιόν είναι πιθανό να αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας είναι ότι δεν μειώνει αρκετά γρήγορα το επίπεδο του δημοσίου χρέους της. Αν η Ιταλία δεν συμμορφωθεί και δεν λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, απειλείται, μεταξύ άλλων, με επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, και σε περίπτωση που και πάλι δεν πάρει δημοσιονομικά μέτρα, το πρόστιμο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Χθες ο Τρία παρατήρησε ότι πολλές χώρες έχουν παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά πως πάντα βρισκόταν συμβιβασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή