Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/11/18)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτωχός συγγενής και τα επόμενα χρόνια

Στο απογοητευτικό συμπέρασμα ότι η ψαλίδα ανάμεσα στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια οδηγούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, όπως τις ανέλυσε χθες στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Eurobank. Kαι αυτό γιατί ο μέσος ετήσιος πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι οριακά μόνο υψηλότερος, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης. «Τα μονοπάτια οικονομικής μεγέθυνσης Ελλάδας και Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα είναι παράλληλα και η απόσταση που θα τα χωρίζει θα παραμένει μεγάλη», σημειώνει η ανάλυση της τράπεζας, η οποία βασίζεται στην πρόβλεψη της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 2% έως το 2020. Στις προβλέψεις της η Κομισιόν αναφέρει ότι ο ρυθμός αυτός θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω (στο 2,3%) αν δεν περικοπούν οι συντάξεις. Για να δούμε… Το σίγουρο είναι ότι κάτι καλύτερο περιμέναμε βγαίνοντας από το μνημόνιο.

Στο τιμόνι του ΔΕΔΔΗΕ ο Στέφανος Οκταποδάς

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε επισήμως από χθες ο κ. Στέφανος Οκταποδάς μετά την εκλογή του από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εταιρείας. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ που συγκροτήθηκε χθες σε σώμα λήγει στις 16 Αυγούστου 2021, με εξαίρεση τη θητεία του κ. Μασούρα Κωνσταντίνου, εκπροσώπου των εργαζομένων, που λήγει στις 23 Ιουνίου 2019. Ο κ. Οκταποδάς είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (Cosmote, Green Cola), ενώ σήμερα κατέχει τη θέση αντιπροέδρου της Λάρκο και του μέλους του γενικού συμβουλίου της ΤτΕ.

Τονωτική ένεση 15 εκατ. στα ΕΛΤΑ

Aλλα 15 εκατ. εισέπραξαν τα ΕΛΤΑ πριν από λίγες ημέρες. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενέκρινε την επιδότηση της παροχής καθολικής υπηρεσίας στη χώρα μας κατά το έτος 2016. Η ΕΕΤΤ εκτίμησε το κόστος της υπηρεσίας κοντά στα 40 εκατ., αλλά το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προσφέρει μόνον τα 15 εκατ., σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο. Για τα υπόλοιπα πρέπει να λάβει εγκρίσεις της Κομισιόν που θα ελέγξει τυχόν ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης της επιχείρησης.

Κρίσιμη συνάντηση για τη διασύνδεση

Δεν έχει οριστεί τελικά συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Αρίας Κανιέντε (φωτ.) την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαιώνουν πηγές της Κομισιόν αλλά και του υπουργείου Ενέργειας. Αντιθέτως, ο επίτροπος κ. Κανιέντε θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του στρατηγικού συμβουλίου του Εuroasia Interconnector, που για την Κομισιόν εξακολουθεί να είναι ο επίσημος φορέας του διακρατικού έργου διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, την ενιαία υλοποίηση του οποίου χαρακτηρίζει στρατηγικής σημασίας κυρίως γιατί αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία να τεθεί τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Συνωστισμός υποψηφίων για την ΕΡΤ

Διψήφιος είναι ο αριθμός των ενδιαφερομένων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Η πρόσκληση έληξε την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες προσήλθαν πάνω από δέκα, αλλά λιγότεροι από 15 ενδιαφερόμενοι. Η επιλογή του νέου διευθύνοντος δεν θα καθυστερήσει μιας και η κυβέρνηση «καίγεται» να διορίσει τη νέα διοίκηση, καθώς η χώρα προχωράει όλο και πιο βαθιά στην προεκλογική σύγκρουση. Ολα δείχνουν πως ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ θα περάσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής περίπου στις 20 Νοεμβρίου. Ο νέος διευθύνων θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά ανοικτά ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία του νέου καναλιού ΕΡΤ Σπορ, η δημιουργία της ΕΡΤnet η οποία θα λειτουργήσει το νέο δίκτυο ψηφιακής ευρυεκπομπής κ.ά. Η πιο σημαντική συμβολή του, όμως, θα είναι μια πιθανή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ΕΡΤ, η οποία έχει θιγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή