Χειμώνας στην ανοχύρωτη Μάνδρα

Χειμώνας στην ανοχύρωτη Μάνδρα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που σκοτεινιάζει ο καιρός, η Μάνδρα σκιάζεται. Γιατί η πόλη της Δυτικής Αττικής που κατακλύστηκε πέρυσι, εκείνο το εφιαλτικό πρωινό της 15ης Νοεμβρίου, από ένα σαρωτικό πλημμυρικό κύμα με αποτέλεσμα 24 νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές, παραμένει ανοχύρωτη. Θα περάσει και τον φετινό χειμώνα στο έλεος των καιρικών φαινομένων, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν τον Αύγουστο και θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ μήνες για να ολοκληρωθούν. Εργα που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει χρόνια πριν και στηρίζονται σε παλιότερες μελέτες (που πιθανόν έχουν ξεπεραστεί). Αποτελούν μέρος μόνο της αναγκαίας συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας. Ταυτόχρονα, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα ορεινά, εκεί όπου σχηματίζονται τα ρέματα και ξεκινά κάθε ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία.

«Η πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο ήταν τρομακτική. Το νερό κατέβηκε με μεγάλη ορμή, παρασύροντας λάσπη, μπάζα και μεγάλες κοτρόνες», λέει στην «Κ» ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης. Αμέσως μετά την καταστροφή, το Παράρτημα Ανατολικής Αττικής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου συνέστησε μια επιτροπή η οποία συνέταξε έκθεση με εκτιμήσεις και προτάσεις, η οποία παραδόθηκε στους αρμόδιους τον Δεκέμβριο. «Βασικό σημείο της πρότασής μας ήταν η εκπόνηση μελέτης διευθέτησης της ορεινής λεκάνης απορροής των χειμάρρων που προκάλεσαν την καταστροφή. Στόχος να καταφέρουμε με έργα υδρονομίας να συγκρατήσουμε μέρος του νερού στα ορεινά, να εμποδίσουμε τη μεταφορά φερτών υλικών, να μειώσουμε την ταχύτητα και την ορμητικότητα του πλημμυρικού φαινομένου. Χωρίς αυτά τα μέτρα, τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα χαμηλά συνήθως αποδεικνύονται ανεπαρκή, όπως στη Νέα Πέραμο, που ο κλειστός αγωγός που υπήρχε δεν απορρόφησε σχεδόν καθόλου ύδατα», τονίζει ο κ. Αποστολίδης, μέλος της επιτροπής που συγκρότησε το ΓΕΩΤΕΕ. «Η πολιτεία αδιαφόρησε πλήρως για τις προτάσεις μας. Εγιναν ορισμένες συναντήσεις, αλλά δεν προχώρησε τίποτα», συμπληρώνει. Στις 10 Οκτωβρίου, έντεκα μήνες μετά, κλήθηκε με διαδικασίες κατεπείγοντος από τη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής ένας μελετητής για να συγκεντρώσει εσπευσμένα τα στοιχεία για την προμελέτη…

Στα πεδινά προχωρούν με πέντε εργοτάξια τα έργα διευθέτησης του ρέματος Σούρες και εκτροπής σε αυτό του 82% της παροχής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης. Την Πέμπτη άρχισε και η κατεδάφιση αυθαιρέτων στο ρέμα Σούρες. Από την Περιφέρεια Αττικής υπογραμμίζεται η προσπάθεια για επιτάχυνση των έργων μετά τον περυσινό φονικό Νοέμβριο. Το πρόβλημα της πολύχρονης καθυστέρησης όμως παραμένει. Στα θετικά σημειώνεται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του έργου αποκατάστασης της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Προβλέπεται επαναχάραξη του δρόμου 150 μ. ψηλότερα από τον αρχικό κατά μήκος 3 χλμ. ώστε να μη συναντιέται με την κοίτη του ρέματος.

Μέσα στη Μάνδρα τα σημάδια της καταστροφής είναι έκδηλα. Αρκετά μαγαζιά παραμένουν κλειστά, όπως και σημαντικό μέρος των κατοικιών που επλήγησαν από την πλημμύρα και είτε δεν έχουν επιδιορθωθεί ακόμα είτε οι κάτοικοι έφυγαν προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Ειδικά ηλικιωμένοι μετακόμισαν με τα παιδιά τους στην Αθήνα ή αλλού.

«Υπάρχουν κάτοικοι που δεν μπόρεσαν να επιδιορθώσουν το σπίτι τους, γιατί τα κονδύλια που δόθηκαν δεν ήταν τελικά επαρκή», λέει στην «Κ» μηχανικός που δραστηριοποιείται στην περιοχή. «Στην περίπτωση της πλημμύρας η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, χάνεται ολόκληρη η οικοσκευή. Οι οικογένειες έμειναν χωρίς ρούχα, χωρίς έπιπλα, ακόμα και χωρίς μαχαιροπίρουνα. Αυτά δεν αντικαθίστανται εύκολα».

Το βασικό πρόβλημα είναι ο φόβος, η αγωνία για τα καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, δεν έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης των κατοίκων. Ο δήμος είπε πως σε περίπτωση ανάγκης θα βγάλει αυτοκίνητα με μεγάφωνα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές. Υπάρχουν προφανώς πολύ πιο σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, που δεν αξιοποιούνται.

Οι αποζημιώσεις

«Πρόκειται για διαχρονικό έγκλημα δημάρχων, περιφερειαρχών και κυβερνήσεων. Κι όμως μια συγγνώμη δεν ακούσαμε». Ο κ. Μιχάλης Μάινας είδε το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2017 το σπίτι του στην οδό Κοροπούλη 9 στη Μάνδρα να κατακλύζεται αστραπιαία από νερό και λάσπη. Ο ίδιος παρασύρθηκε κι έμεινε μέσα στο νερό 3,5 ώρες κρατημένος από ένα σχοινί που του πέταξε ο γιος του. Λιποθύμησε από υποθερμία και σώθηκε από το παιδί του. Η σύζυγός του ανέβηκε στα ντουλάπια της κουζίνας, ενώ η πεθερά του δεν πρόλαβε να αντιδράσει και πνίγηκε. «Εργοστάσια, αποθήκες μεγάλων σούπερ μάρκετ, το εργοτάξιο του δήμου είχαν κτιστεί μέσα στα ρέματα. Τελικά την πλήρωσε ο κόσμος», λέει στην «Κ».

Οι αποζημιώσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. «Με τα χέρια μου ξανάφτιαξα το σπίτι. Σταμάτησα να δουλεύω στη σχολή οδηγών που έχουμε με τον γιο μου. Τα χρήματα που μας έδωσαν ήταν ελάχιστα. Ευτυχώς βοήθησαν φίλοι με συγκεκριμένες ειδικότητες. Υπήρχε αλληλεγγύη», συμπληρώνει. «Ο γιος μου δεν πήρε καθόλου αποζημίωση, παρότι έχασε και δύο αυτοκίνητα της σχολής, γιατί η έδρα είναι στην Ελευσίνα», καταλήγει ο κ. Μάινας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή