Μπαλώνουν τους δρόμους προς τις εκλογές

Μπαλώνουν τους δρόμους προς τις εκλογές

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλατείες που ξαναφτιάχνονται, πεζοδρόμια που επιδιορθώνονται, ασφαλτοστρώσεις όλες τις ώρες της ημέρας σε κεντρικούς δρόμους. Μια αυτοψία στους δήμους της Αττικής φανερώνει ότι η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει δυναμικά – με τη βοήθεια του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής. Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» από το υπουργείο Εσωτερικών (ύψους 800 εκατ. ευρώ) προκηρύχθηκε το καλοκαίρι, ενώ και τα κονδύλια από το ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας που χρηματοδοτεί μικρής εμβέλειας έργα οδοποιίας, πλακοστρώσεις και μικροεξωραϊσμούς αποδεσμεύθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Η αγωνία του δημάρχου είναι να προσπαθήσει να συνταιριάξει τον πολιτικό χρόνο με τον χρόνο των εγκρίσεων από τους φορείς χρηματοδότησης για τα έργα που έχει σχεδιάσει, αλλά και τον χρόνο εκτέλεσης των έργων από τους εργολάβους», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Χρηστάκης, γενικός γραμματέας του Δήμου Νέας Σμύρνης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ομως, άλλες οι βουλές των δημοτικών αρχόντων και άλλα τα δεδομένα. Τον Φεβρουάριο του 2017 στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νέας Σμύρνης εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής των Λουτρών, μια παρέμβαση για την οποία η παρούσα δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Η προκήρυξη για τον ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2017. Εναν χρόνο αργότερα προέκυψε ο μειοδότης, αλλά το έργο (αρχικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως έπεσε τελικά στο 1,5 εκατ. ευρώ) δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. «Τμήμα της χρηματοδότησης θα προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο του οποίου οι διαδικασίες έγκρισης αργούν πολύ», τονίζει ο κ. Χρηστάκης. «Ομως ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Οταν πάει να ψηφίσει θα σκεφθεί απλώς ότι το έργο δεν έγινε», προσθέτει.

Στις καθυστερήσεις των εγκρίσεων έργων από την Περιφέρεια και στη μακρά γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται αποδίδουν οι περισσότεροι αιρετοί τον οργασμό των έργων που έχουν προκύψει σε πολλούς δήμους, λίγους μόνο μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι οι δημοτικές εκλογές κανονικά θα πραγματοποιούνταν τον επόμενο Οκτώβριο, οπότε ο χρόνος για την αποπεράτωση των έργων στην παρούσα δημαρχιακή θητεία περιορίστηκε.

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης των περιφερειακών οδών του Αλσους Αιγάλεω και των εισόδων του, προϋπολογισμού μελέτης 6 εκατ. ευρώ. Ομως το έργο είχε εγκριθεί σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα από το 2015. «Καταθέσαμε τη μελέτη το 2016, αλλά χρειάζονται 62 στάδια για να φτάσει να εγκριθεί το έργο», τονίζει ο κ. Μπίρμπας, εξηγώντας ότι στην πράξη απαιτείται μία τετραετία κατά τη διάρκεια της οποίας χαρτιά και μελέτες πηγαινοέρχονται: από τον δήμο στην Περιφέρεια και στο περιφερειακό συμβούλιο, στη νομική υπηρεσία και πάλι πίσω στο δημοτικό συμβούλιο. Ακολουθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετά γίνεται η δημοπράτηση. Αν μετά το πέρας του διαγωνισμού πραγματοποιηθούν ενστάσεις, το έργο καθυστερεί για τουλάχιστον 7-8 μήνες επιπλέον.

«Από τη στιγμή που ένας δήμαρχος αποφασίζει ένα έργο έως ότου ξεκινήσει να υλοποιείται θα περάσουν τουλάχιστον 2-2,5 χρόνια» τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος. «Τον Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του στίβου στον λόφο Τσακού (προϋπολογισμός 750.000 ευρώ) και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταλήξαμε σε ανάδοχο», επισημαίνει.

Ο νέος νόμος

Μπαλώνουν τους δρόμους προς τις εκλογές-1

Η ανάπλαση των περιφερειακών οδών του Αλσους Αιγάλεω μόλις άρχισε. Η προετοιμασία του έργου ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος τονίζει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται επίσης στον νέο νόμο για τα δημόσια έργα από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. «Χρειάστηκαν πολλές ΚΥΑ για να εξειδικευθούν πολλά σημεία. Παράλληλα, έπρεπε όλοι να προσαρμοστούν και έτσι πολλά πράγματα άργησαν να γίνουν. Οι δήμαρχοι δεν έχουν κανένα λόγο να αφήνουν ανοιχτές τρύπες λίγο πριν από τις εκλογές και να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Γιατί την ώρα των εκλογών ο ψηφοφόρος την ταλαιπωρία θα σκεφθεί», τονίζει.

Αρκεί ωστόσο να θυμηθούμε τις γνωστές πλακέτες «επί δημαρχίας…» και τα απολογιστικά φυλλάδια για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι για έναν τοπικό άρχοντα να ολοκληρώσει συγκεκριμένα έργα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον δρόμο προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Τα τοπικά έργα αποτελούν επίσης συχνά το διαβατήριο για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας του εκάστοτε αιρετού και εκτός Αυτοδιοίκησης. Μόλις στις 29 Οκτωβρίου ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ασφαλτοστρώσεις μεγάλης κλίμακας σε εξέλιξη σε 120 δρόμους σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, συνολικής έκτασης 680.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι εργασίες ξεκίνησαν στον Νέο Κόσμο, στο Κουκάκι, στο Παγκράτι, στα Ανω Πατήσια, στη Λαμπρινή και σε εκείνους που περιβάλλουν την πλατεία Κλαυθμώνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή