Εμφύλιο αντιστρατήγων πυροδότησαν τα «παράσημα»

Εμφύλιο αντιστρατήγων πυροδότησαν τα «παράσημα»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόγειος πόλεμος μαίνεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των αντιστρατήγων της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή συλλήψεις τρομοκρατών. Η ρήξη, μάλιστα, επισημοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής και μετέπειτα επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντώνης Μπάκας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας για παρατυπίες και πλαστογραφία εν ενεργεία αντιστρατήγους και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται η άρνηση των κορυφαίων αξιωματικών του σώματος να απονείμουν εύσημα στο προσωπικό της Αντιτρομοκρατικής που συμμετείχε στις επιχειρήσεις σύλληψης των καταδικασμένων για τρομοκρατία Νίκο Μαζιώτη, Χριστόδουλο Ξηρό και Πόλα Ρούπα, το διάστημα 2014-2017.

Η πρόταση

Από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» προκύπτει ότι τον Οκτώβριο του 2014, τρεις μήνες μετά τη σύλληψη στο Μοναστηράκι του Νίκου Μαζιώτη, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής είχε καταθέσει στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. πρόταση για την απονομή ηθικών αμοιβών στους αστυνομικούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση. Τον Μαζιώτη είχε εντοπίσει τη στιγμή που έμπαινε σε κατάστημα με στρατιωτικά είδη στην οδό Αθηνάς νεαρή αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής. Ειδοποίησε τους προϊσταμένους της και υπέδειξε τον ύποπτο στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έφτασαν στο σημείο. Ακολούθησε ένοπλη καταδίωξη στη διάρκεια της οποίας ο Μαζιώτης τραυμάτισε έναν Αυστραλό τουρίστα και πυροβόλησε στο στήθος αστυνομικό, που περιπολούσε για το παρεμπόριο. Τελικά, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη όταν δέχθηκε πυροβολισμό στο χέρι από ειδικό φρουρό, που μετείχε στην καταδίωξη (και αργότερα κατηγορήθηκε για τον φόνο ενός οδηγού ταξί). Ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής κάθε αστυνομικού στην επιχείρηση, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής είχε προτείνει να απονεμηθεί σε τρεις αστυνομικούς «αριστείο ανδραγαθίας», σε 19 «αστυνομικός σταυρός», σε 10 «μετάλλιο αστυνομικής αξίας» και σε άλλους 139 «εύφημη μνεία».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση, την οποία ολοκλήρωσε τέσσερα χρόνια αργότερα (Ιανουάριος 2018), εν ενεργεία αντιστράτηγος του σώματος. Με την εισήγησή του, που έγινε δεκτή από τη φυσική και πολιτική ηγεσία, ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση να απονεμηθούν ηθικές αμοιβές στο προσωπικό της Αντιτρομοκρατικής, με το επιχείρημα ότι οι ενέργειες των αστυνομικών για τη σύλληψη του Μαζιώτη εντάσσονταν στον κύκλο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. «Δεν έκαναν κάποια πράξη ανδραγαθίας, που περιλαμβάνει συμπλοκή με ένοπλα άτομα, επικίνδυνα για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» επισημαίνεται στο εισηγητικό του σημείωμα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και μετά τη σύλληψη του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού, τον Ιανουάριο του 2015, στην Ανάβυσσο και τη ματαίωση του σχεδίου απόδρασης των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τον Κορυδαλλό. Τον Απρίλιο εκείνου του έτους, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής κατέθεσε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. πρόταση για την απονομή ηθικών αμοιβών σε συνολικά 186 αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής και της Σήμανσης, που είχαν ενεργό ρόλο στις έρευνες. Την ένορκη διοικητική εξέταση έφερε εις πέρας ο σημερινός αρχηγός και τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επισημαίνοντας στο πόρισμά του ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις απονομής του μεταλλίου του “αστυνομικού σταυρού” για κανέναν προτεινόμενο αστυνομικό».

Το σκεπτικό της απόφασης είναι παρόμοιο με εκείνο που αφορούσε τη σύλληψη Μαζιώτη. Ο κ. Ανδρικόπουλος επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι που διέτρεχαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν μπορούν να εξομοιωθούν με την αντιμετώπιση άμεσου κίνδυνου ζωής», καθώς και ότι «αρμοδιότητα της Αντιτρομοκρατικής είναι η σύλληψη ατόμων που ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί έδρασαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Πρότεινε, ωστόσο, μια μάλλον σολομώντεια λύση: να δοθεί το μετάλλιο του αστυνομικού σταυρού, όχι σε συγκεκριμένο αξιωματικό αλλά συνολικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και δευτερευόντως να απονεμηθεί εύφημη μνεία σε 13 αξιωματικούς της υπηρεσίας.

Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο απονεμήθηκε «αστυνομικός σταυρός» στην Αντιτρομοκρατική δημοσιοποιήθηκε την 26η Ιουλίου 2018 και μερικές εβδομάδες αργότερα, ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής και μετέπειτα επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντώνης Μπάκας, που αποστρατεύθηκε στις προηγούμενες κρίσεις με τον βαθμό του αντιστρατήγου, κατέθεσε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τους συναδέλφους του, στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., για παρατυπίες και πλαστογραφία κατά τη διενέργεια των ΕΔΕ! Επιπλέον, ζητεί να ακυρωθεί και να επαναληφθεί η διαδικασία καθώς και να καταθέσουν ως μάρτυρες πρώην αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., πρώην υπουργοί, ακόμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέρεται να είχε αποδώσει τα εύσημα στους αξιωματικούς της υπηρεσίας για τη σύλληψη των τρομοκρατών.

Οι καταγγελίες και ο αντίλογος

Στην προσφυγή του ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής επισημαίνει ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι υπόλοιποι αξιωματικοί της υπηρεσίας που μετείχαν στις έρευνες κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στις ΕΔΕ που έγιναν για την απονομή των ηθικών αμοιβών. Επιπλέον, καταγγέλλει πλαστογραφία, καθώς, όπως υποστηρίζει, ενώ τα εισηγητικά σημειώματα των αντιστρατήγων ολοκληρώθηκαν το 2016 και το 2017 αντιστοίχως, εμφανίζονται να έχουν συνταχθεί την 9η Ιανουαρίου 2018, μερικά εικοσιτετράωρα δηλαδή πριν απόν την αποστρατεία του από το σώμα. Αστυνομική πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας συνέδεσε τις ανωτέρω εξελίξεις με τον διαγκωνισμό των ανωτάτων αξιωματικών για την ανάρρησή τους στη κορυφή της ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ. «Η απονομή μεταλλίων στον εκάστοτε διοικητή της Αντιτρομοκρατικής που φέρει τον βαθμό του υποστρατήγου συνιστά πλεονέκτημα στην κούρσα για την ηγεσία. Ετσι, οι επίσης ανώτατοι αξιωματικοί που διενεργούν τις ΕΔΕ αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις προτάσεις για απονομή ηθικών αμοιβών. Το ίδιο είχε επαναληφθεί και παλαιότερα, το διάστημα που επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής ήταν ο Αλκιβιάδης Τζοΐτης». Αλλες πηγές, πάντως, σχολίασαν στην «Κ» ότι τα στελέχη της υπηρεσίας συνηθίζουν να υπερβάλλουν στις αιτήσεις τους για την απονομή ηθικών αμοιβών. Και μετά τη σύλληψη της καταζητούμενης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» οι επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής είχαν καταθέσει εκ νέου πρόταση για την απονομή μεταλλίων και επαίνων στους αστυνομικούς της υπηρεσίας. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι σχεδόν δύο χρόνια αργότερα δεν έχει προχωρήσει η ΕΔΕ που θα εξετάσει το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή