Το Κονκλάβιο (11/11/18)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aστεγοι και πλάνητες

Τελικά είχε δίκιο ο Κυρ. Μητσοτάκης που είπε στο Ελσίνκι ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι πολιτικά «άστεγος» (λόγω του μετεωρισμού ανάμεσα στην ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς/ GUE και των Σοσιαλιστών/S&D. Το λέω επειδή σε βαρόμετρο (του Ιδρύματος Αντενάουερ) που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο ΕΛΚ, με εκτιμήσεις για τις ευρωεκλογές, το πού θα καταλήξει ο Τσίπρας είναι ένα μέρος από τα σενάρια της επόμενης μέρας που αφορούν τις δυνάμεις στην επόμενη Ευρωβουλή.

Εμπλοκή Μακρόν

Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες δεν θα έχουν πλειοψηφία και θα χρειαστούν έναν τρίτο εταίρο. Αυτός που «βραχυκυκλώνει» όλα τα σενάρια είναι ο Εμ. Μακρόν –αν δηλαδή θα ενταχθεί στους Φιλελεύθερους (ALDE), ή αν θα σχηματίσει δική του ομάδα. Το πρώτο σενάριο –και πιο ευνοϊκό– θέλει τον Μακρόν να αποτυγχάνει σε χωριστό εγχείρημα και τις άλλες πολιτικές ομάδες να παραμένουν σταθερές. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες είναι απαραίτητες για την πλειοψηφία, αν και θα χρειαστεί και η συνδρομή της ALDE.

Σενάρια «Φρανκενστάιν»

Στο δεύτερο σενάριο ο Μακρόν σχηματίζει ένα «Europe en Marche», ανένταχτες δυνάμεις εντάσσονται στις υπάρχουσες ομάδες (και ο ΣΥΡΙΖΑ στο S&D). Μια συμμαχία του Μακρόν με την ALDE θα ήταν μικρότερη από το S&D, αλλά υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν την απόσταση, μεταξύ των οποίων να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην GUE.

Το τρίτο σενάριο είναι Φρανκενστάιν. Ακροδεξιοί και ακροαριστεροί ενώνονται σε δύο ομάδες. Οπως αναφέρεται, λόγω των «δύσκολων σχέσεων» των μεγάλων ακροδεξιών κομμάτων, το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά δίνει μια ιδέα του τι μπορεί να συμβεί στην επόμενη Ευρωβουλή, αν ας πούμε, το Κίνημα των 5 Αστέρων σχηματίσει δική του ομάδα ή συμπράξει με την GUE. Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και 5 Αστέρες, μπορούν να συγκεντρώσουν αθροιστικά 24%. Κακά μαντάτα για τις νέες ισορροπίες και τις δυνατότητες συναινέσεων, όπως και για τον Spitzenkandindat του ΕΛΚ, που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει τελικά πρόεδρος της Κομισιόν…

Ψάχνει το ΕΣΠΑ

Πόρτα πόρτα εκστρατεία δεν είναι μόνο η Αθήνα. Είναι και οι Βρυξέλλες, Το λέω επειδή δεν πρόλαβε καλά καλά να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης και ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες ώστε να συναντήσει την Κορίνα Κρέτσου. Θυμίζω ότι η επίτροπος είναι η ισχυρή κυρία για τα περιφερειακά προγράμματα και ο Μπακογιάννης πηγαίνει να διερευνήσει δυνατότητες χρηματοδότησης της Αθήνας από το ΕΣΠΑ. Εχει συνεργαστεί ήδη μαζί της για την Περιφέρεια, για θέματα της οποίας θα βρεθεί επισήμως εκεί.

Ωραίο μου «ξήλωμα»

Σας είχα γράψει για το πρόσφατο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με το οποίο ο Ν. Κοτζιάς αποφάσιζε μεταθέσεις πρέσβεων και επιστροφές (καταστροφές) άλλων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Ηταν θέμα χρόνου να ανατραπούν οι αποφάσεις του. Το λέω επειδή προ ημερών το Συμβούλιο «γνωμοδότησε» τα εξής: τη μετάθεση του Θ. Πασσά, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Κοτζιά στην πρεσβεία της Ρώμης (λίγους μήνες αφότου η τοποθέτηση εκεί της πρώην διευθύντριας του Κοτζιά Τ. Αθανασίου είχε προκαλέσει γκρίνιες). Ο Α. Φρυγανάς, ο οποίος πλήρωσε την κρίση με τη Μόσχα, δεν θα μείνει τελικά στη ρωσική πρωτεύουσα. Ανακλήθηκε, όμως, η απόφαση Κοτζιά να φέρει τον Φρυγανά πίσω στην κεντρική υπηρεσία. Θα μετακινηθεί στην πρεσβεία της Στοκχόλμης.

«Φταίει το φαγητό»

«Αβάντες» επιφύλαξαν στον Μητσοτάκη οι φίλοι του στο ΕΛΚ κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Ελσίνκι. Για παράδειγμα, στο πάνελ όπου μίλησε ο Μητσοτάκης, ο συντονιστής (και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ) Ντάρα Μέρφι (φωτ.) τον παρουσίασε ως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει ηγετικό προφίλ και μάλιστα με φιλοευρωπαϊκό πρόσημο. Aντιλαμβανόμενος ότι δεν έκανε αντίστοιχη εισαγωγή για τους υπόλοιπους παρόντες, ο Μέρφι, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα βρισκόταν στην Αθήνα, είπε κάτι του τύπου «μπορεί να φταίει το πολύ καλό φαγητό που έφαγα στην Αθήνα». Πάντως, για κάποιους νεοδημοκράτες το συνέδριο ήταν σαν deja vu. Ο Μεϊμαράκης έπεσε πάνω στη Γαλλίδα ομόλογό του στο υπ. Εθνικής Αμυνας και ο Χατζηδάκης σε ανθρώπους που ήξερε από τη θητεία του στην Ευρωβουλή. Μικρός ο κόσμος του ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή