Οι στρατηγικές των αρχηγών με το βλέμμα στις κάλπες

Οι στρατηγικές των αρχηγών με το βλέμμα στις κάλπες

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «μάχη» των αρχηγών, δηλαδή του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μεταφερθεί τις επόμενες εβδομάδες η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο, όπως καταδεικνύει το μπαράζ εξαγγελιών του κ. Τσίπρα για οικονομικές ελαφρύνσεις, αλλά και αθρόες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν θα διασταυρώσουν μόνον τα ξίφη τους με επίκεντρο την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά θα αναδείξουν διαφορετικές πτυχές του ηγετικού τους «προφίλ», καθώς το βασικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών θα είναι εκ των πραγμάτων ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα της κάλπης. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει στο τρίπτυχο ότι «βρίσκεται κοντά στους πολλούς», ότι «είναι έτοιμος να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις» και ότι έχει διαμορφώσει ισχυρά ερείσματα στη διεθνή σκηνή. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης θα προτάξει ότι «είναι κοντά στο σύνολο της κοινωνίας», ότι «είναι ενωτικός» σε αντίθεση με τις διχαστικές πρακτικές του κ. Τσίπρα και ότι είναι «έτοιμος να κυβερνήσει».

Τα «χαρτιά» του Μαξίμου

Προκειμένου να στηρίξει το δικό του αφήγημα στην πορεία προς τις αλλεπάλληλες επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρωθυπουργός θα επενδύσει στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι, ακόμη και κατά τη «δύσκολη» μνημονιακή τριετία, επέτυχε τη στήριξη των πλέον αδυνάμων. Παράλληλα, προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημα ότι πλέον απευθύνεται «στους πολλούς», το Μέγαρο Μαξίμου θα αναδείξει την εν εξελίξει υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ, για τη χορήγηση αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ.

Tα δύο βασικά «χαρτιά» του κ. Τσίπρα, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι είναι πρωθυπουργός που μπορεί να λάβει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, θα είναι η συμφωνία με την Εκκλησία και, βεβαίως, η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στα δύο θέματα στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για ιστορικές εξελίξεις. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στις σχέσεις που έχει διαμορφώσει με τα μεγάλα διεθνή «κέντρα». Ειδικότερα, στην ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει, το καλοκαίρι, στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί, βεβαίως, και η δεδομένη κατά την κυβέρνηση μη περικοπή των συντάξεων με την επισήμανση πως πολλοί προεξοφλούσαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα επέμενε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Τα επιχειρήματα της Ν.Δ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει την εικόνα του «ενωτικού» σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που, όπως λέγεται, επενδύει σε στρατηγική διαχωριστικών γραμμών και διχαστικού λόγου. Στην κατεύθυνση αυτή θα αναδειχθούν η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα επιδιώξει ευρύτερη στήριξη ακόμη και εάν η Ν.Δ. κατακτήσει την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, τα «ανοίγματα» στα οποία αναμένεται να προχωρήσει στην πορεία προς τις κάλπες, αλλά και η θέση του περί αξιοκρατίας σε αντιδιαστολή με το «κράτος-λάφυρο» που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προτάξει το μήνυμα ότι «είναι κοντά στο σύνολο της κοινωνίας». Βασικό επιχείρημα της Πειραιώς θα είναι ότι μόνο με το οικονομικό πρόγραμμα και την αξιοπιστία της Ν.Δ. η πραγματική οικονομία μπορεί να εξέλθει από το υφιστάμενο τέλμα, να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν οι όροι επαναδιαπραγμάτευσης των υπερβολικών πλεονασμάτων με τα οποία έχει δεσμεύσει ο κ. Τσίπρας τη χώρα, ώστε τα οφέλη που θα προκύψουν να μην αφορούν μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες αλλά το σύνολο των πολιτών. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει με ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα, σε αντιδιαστολή με τον πρωθυπουργό, που επικράτησε στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου του 2015 με «σημαία» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο αναίρεσε πλήρως λίγους μήνες αργότερα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη αναπτύξει ολοκληρωμένες θέσεις για την οικονομία, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος για άλλους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία.

Η στρατηγική των δύο «μονομάχων» δεν αναιρεί, βεβαίως, ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα αντιπαρατεθούν τους επόμενους μήνες για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένων του μεταναστευτικού, της ασφάλειας των πολιτών και της λεγόμενης σκανδαλολογίας. Σε σχέση με την τελευταία, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη γνωστή ατζέντα των οικονομικών των κομμάτων, της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία και της υπόθεσης Novartis. Ομως η Πειραιώς απαντά πως «η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα» και τούτο θα αρχίσει να αναδεικνύεται άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή