Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δεκαήμερο κυβερνητικής «υπερκινητικότητας», κατά το οποίο ξετυλίχθηκε σχεδόν ολόκληρο το κουβάρι της πρωθυπουργικής στρατηγικής, ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο για τον Αλέξη Τσίπρα. Με σημείο εκκίνησης την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες είχαν «καταιγιστικό χαρακτήρα», εγκαινιάζοντας ατύπως την προεκλογική περίοδο και αποτυπώνοντας την πρόθεση να ανακατευτεί η πολιτική τράπουλα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από τη συνταγματική αναθεώρηση στο πόρισμα για την Υγεία, και από το «σύμφωνο συμβίωσης» μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας στη διήμερη επίσκεψη (που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα) του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι, αποκρυσταλλώνονται βασικοί πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από τους οποίους το Μαξίμου επιχειρεί να μειώσει, ει δυνατόν να κλείσει, την ψαλίδα των δημοσκοπήσεων.

Εν αρχή ην το Σύνταγμα. Στην Ηρώδου Αττικού ευελπιστούν πως η πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει επισήμως την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα αρχίσει τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση, αναδεικνύει τις διαχωριστικές γραμμές με τη «συντηρητική παράταξη» και δημιουργεί προϋποθέσεις σχηματισμού του λεγόμενου «προοδευτικού μετώπου». Τούτο συμβαίνει καθώς στο Μαξίμου πιστεύουν πως το ΚΙΝΑΛ, αλλά και η Ν.Δ. σε πολλές περιπτώσεις, παρά τις εξαγγελίες τους περί «επικοινωνιακής φιέστας», θα πιεστούν πολιτικά όταν τα αναθεωρητέα άρθρα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές φέρνουν ως παράδειγμα το θέμα που έχουν κάνει «σημαία», του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας πως τόσο η Χαρ. Τρικούπη όσο και η Πειραιώς «αν δεν το ψηφίσουν θα εκτεθούν στα μάτια της κοινής γνώμης».

Το πόρισμα για την Υγεία

Παράλληλα, ανοικτό είναι το θέμα του πορίσματος για την Υγεία. Η πιθανότητα να καταλήξει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής παραμένει –σύμφωνα με το Μαξίμου– ένα ισχυρό σενάριο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβερνητική πλειοψηφία να ασκεί πιέσεις στους αντιπάλους της αλλά και να επαναφέρει κατά το δοκούν το δίπολο περί «παλαιού κατεστημένου που χρεοκόπησε τη χώρα». Ο ίδιος άλλωστε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του (Alpha) αναφερόμενος στις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις, τις χαρακτήρισε «σκάνδαλα», θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «αν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» και τελικά να σταλεί το μήνυμα πως «δεν υπάρχει ατιμωρησία».

Το νέο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, όπως αποτυπώθηκε στην κοινή παρουσίαση Τσίπρα – Ιερωνύμου, αποτελεί ένα ακόμα κομβικό σημείο στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά. Κυβερνητικές πηγές, αναλύοντας το «σύμφωνο», υποστήριζαν πως, ανεξάρτητα του πώς θα καταλήξει η υπόθεση, είναι ήδη κερδισμένοι. Από τη μία το γεγονός ότι η συζήτηση περί των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας «άνοιξε» και πλέον οδεύουμε προς την κατοχύρωση της «θρησκευτικής ουδετερότητας» του κράτους, αποτελεί «μία κατάκτηση», λένε κυβερνητικές πηγές, που ικανοποιεί, παρά τους αστερίσκους, την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως όλα έγιναν βήμα βήμα και σε απόλυτη συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, «κάτι μείζον ενόψει εκλογών». Επιπλέον, η πρόκληση, μέσα στην εβδομάδα, από την πρόεδρο του SPD, Aντρεα Νάλες στον Αλέξη Τσίπρα για να είναι ομιλητής στο συνέδριο του κόμματος, αλλά και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για συμμετοχή στους εορτασμούς στο Παρίσι της επετείου λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «ενισχύει το προοδευτικό προφίλ του». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο στο εσωτερικό πεδίο, με τη στόχευση να είναι η «αφαίμαξη» του εν Ελλάδι προοδευτικού μπλοκ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η παρουσία του κ. Τσίπρα, την εβδομάδα που μας πέρασε, σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πρωθυπουργός, σε ένα σαφές άνοιγμα σε μία κοινωνική ομάδα που δεν είναι παραδοσιακά ψηφοφόροι του κόμματός του, εξήγγειλε την καταβολή των αναδρομικών. Στόχος του, λένε στην κυβέρνηση, να μειώσει τη διαφορά με τη Ν.Δ., που εξακολουθεί, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, να βρίσκεται κοντά στις 10 μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, έμπειρο στέλεχος του κόμματος σημείωνε πως το τελευταίο διάστημα έχουν ενταχθεί στις ομιλίες του ακόμα και λέξεις ταμπού για την Αριστερά εδώ και δεκαετίες, όπως «πατρίδα» και «επιχειρηματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή