Κουμουνδούρου και Πειραιώς εξίσου στο στόχαστρο Γεννηματά

Κουμουνδούρου και Πειραιώς εξίσου στο στόχαστρο Γεννηματά

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απαίτηση αξιοπρέπειας, απαίτηση αλλαγής». Αυτό το σύνθημα αναμένεται να κυριαρχήσει αύριο, Δευτέρα, στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, όπου το Κίνημα Αλλαγής θα γιορτάσει τον έναν χρόνο από την ίδρυσή του. Η κ. Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει κατά τη διάρκεια της ομιλίας της να εγκαινιάσει «επισήμως» την έναρξη της  προεκλογικής περιόδου, η οποία για το ΚΙΝΑΛ θα έχει αυστηρά «διμέτωπο» χαρακτήρα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πηγές του κόμματος σημειώναν στην «Κ» πως από τούδε και στο εξής οι επιθέσεις τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Ν.Δ. θα είναι «απολύτως μοιρασμένες». «Οσο πρόβλημα αποτελεί για τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, άλλο τόσο πρόβλημα θα είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς», υπογράμμιζαν συνεργάτες της κ. Γεννηματά, δίνοντας το σαφές πολιτικό πλαίσιο της επερχόμενης περιόδου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως με αφορμή το «προσύμφωνο» Κράτους – Εκκλησίας, η Χαρ. Τρικούπη ενέταξε στην ίδια κατηγορία Τσίπρα – Καμμένο – Μητσοτάκη, τονίζοντας την ταύτιση των τριών πολιτικών, τουλάχιστον επί της αρχής, στο ζήτημα. Σύμφωνα δε με όσα λένε συνεργάτες της κ. Γεννηματά, ήδη τη στάση του κόμματος την έχει υποδεχθεί θετικά «ο απλός κλήρος» καθώς το ΚΙΝΑΛ «ήταν το μόνο κόμμα που εξαρχής διαχώρισε τη θέση του από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου». Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του Κινήματος αναμένεται στην –εφ’ όλης της ύλης– ομιλία της να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως το ΚΙΝΑΛ, αποτελεί τον εγγυητή της «αξιοπρέπειας» – εξ ου και το σύνθημα για μια σειρά κοινωνικών τάξεων, όπως οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι. Σε αυτή τη λογική, η κ. Γεννηματά θα μιλήσει για «νέα εποχή» και θα επαναλάβει πως το κόμμα της δεν πρόκειται να αποτελέσει συμπλήρωμα κανενός άλλου φορέα και οι όποιες συνεργασίες θα προκύψουν μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Το μήνυμα προς τον κ. Μητσοτάκη είναι σαφές και έχει «ουρά».

«Τρίτη συνιστώσα»

Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές έχουν ήδη διαπιστώσει πως η κ. Γεννηματά κατά τις τελευταίες επισκέψεις της, τόσο στην Κω όσο και στην Τρίπολη, επανέλαβε –«καθόλου τυχαία»– το ίδιο πράγμα. «Ο Καραμανλής κόβει, ο Τσίπρας ράβει και ο Μητσοτάκης τάχα αμέριμνος προβάρει κουστούμι εξουσίας», ήταν η φράση της. Πράγματι, στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης, υπό το βάρος του κόμματός του, δεν παίρνει θέση γι’ αυτό που εκείνοι πιστεύουν πως εξελίσσεται στο παρασκήνιο και το ονομάζουν «τρίτη συνιστώσα». Δηλαδή για μια «συνεργασία» ή, άλλες φορές, «σιωπηλή στήριξη» καραμανλικών στελεχών στην κυβέρνηση Τσίπρα. Σε αυτή την «τρίτη συνιστώσα» αναφέρθηκε εντός της εβδομάδας και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Σε συνέντευξή του στο Action24 σημείωσε πως πρόκειται για «το τμήμα της Δεξιάς που συνεργάζεται άμεσα ή έμμεσα με τον κ. Τσίπρα. Αλλωστε, στο όνομα αυτού του τμήματος ενεργούν ο κ. Καμμένος, η κ. Παπακώστα, ο κ. Πολύδωρας». Συνεργάτες της κ. Γεννηματά σημείωναν πως δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης «να μην έχει πει ποτέ λέξη για το θέμα αυτό», προαναγγέλλοντας πως το ΚΙΝΑΛ από εδώ και στο εξής θα μετατοπίσει μέρος της κριτικής του στην περίοδο 2004-09. Αυτό μάλιστα είναι «κάτι που θα φανεί και στην αυριανή ομιλία».

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά και οι συνεργάτες της «βλέπουν» ένα εν εξελίξει «σχέδιο» απογύμνωσης και σπίλωσης της «Δημοκρατικής Παράταξης» από τον κ. Τσίπρα με «όχημα» τη σκανδαλολογία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό θεωρούν πως κρύβεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και συγκεκριμένα στους αναποφάσιστους, που προέρχονται κατά πλειονότητα από τη Δημοκρατική Παράταξη. «Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως, φύσει και θέσει, δεν διεκδικούν κόσμο από τη Ν.Δ., που έτσι και αλλιώς έχει πιάσει ταβάνι στη συσπείρωσή της», με αποτέλεσμα «να προσπαθούν να κερδίσουν τους πολίτες της «Δημοκρατικής Παράταξης» πετώντας λάσπη» σημειώνουν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «νέου ’89».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή