Χρώμα Μαραθωνίου στο μαύρο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως η μεγαλύτερη γιορτή του ελληνικού δρομικού κινήματος έχει εξελιχθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Χιλιάδες δρομείς κάθε ηλικίας θα βρεθούν είτε στην κλασική διαδρομή είτε στις παράπλευρες δρομικές εκδηλώσεις και θα πουν το δικό τους «Νενικήκαμεν», όμως αυτή τη χρονιά το απαιτητικό αυτό αγώνισμα θα ζωντανέψει μνήμες από τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι.

Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας αναμένεται να τρέξουν περίπου 55.000 δρομείς. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν πολλές δράσεις πολιτιστικές και κοινωνικές, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή που αφορά την τρομακτική πυρκαγιά του Ιουλίου. Το «δάσος δρομέων» θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποκατάσταση της μαραθώνιας διαδρομής που από το 12ο έως το 16ο χλμ. έχει καταστραφεί από τη φωτιά και τηλεοπτικά θα δώσει μια ξεχωριστή νότα ελπίδας: κάθε αθλητής θα πάρει από ένα πράσινο μαντίλι, καθώς θα διασχίζει το γκρίζο σημείο της καταστροφής, δημιουργώντας ένα πράσινο «ποτάμι».

Στην κλασική διαδρομή έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να τρέξουν 18.154 δρομείς από διάφορες χώρες του κόσμου. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ. Από ελληνικής πλευράς, στους άνδρες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της περυσινής τριάδας των νικητών, δηλαδή των Κώστα Γκελαούζου, Χριστόφορου Μερούση και Παναγιώτη Καραΐσκου. Ο Κώστας Γκελαούζος θα τρέξει για τρίτη φορά στην κλασική διαδρομή. Το 2016 ήταν δεύτερος και το 2017 πρώτος. «Νιώθω έτοιμος και θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Ελπίζω να βοηθήσουν την ερχόμενη Κυριακή οι καιρικές συνθήκες και να γίνει ένας καλός αγώνας. Την κλασική διαδρομή δεν πρέπει να την υποτιμάς. Δεν έχω σκοπό να πάω γρήγορα και η τακτική μου είναι να τρέξω συντηρητικά μέχρι περίπου το 30ό χιλιόμετρο και μετά να ανοίξω. Πιστεύω πως η νίκη θα κριθεί με ένα χρόνο στις 2 ώρες 24 με 2 ώρες 25 λεπτά», δήλωσε ο μαραθωνοδρόμος που έχει ατομικό ρεκόρ 2.21.55 (από τις 24 Απριλίου 2016 στον Μαραθώνιο του Ντίσελντορφ). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο μαραθώνιος των γυναικών. Η Γλυκερία Τζιατζιά, η οποία πέρυσι στην πρώτη της συμμετοχή, ήταν δεύτερη με 2.51.14, έχει ως στόχο μία καλύτερη επίδοση, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το αγώνισμα και να πάρει μέρος σε αντίστοιχες διοργανώσεις στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά θα τρέξει σε μαραθώνιο η Ελευθερία Πετρουλάκη. Η 26χρονη αθλήτρια των 5 και 10 χλμ. έχει επικεντρωθεί στον ημιμαραθώνιο και θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, στο αγώνισμα του μαραθωνίου. «Γνωρίζω τις δυσκολίες της διαδρομής. Είναι η πρώτη φορά και θα είμαι επιφυλακτική και συντηρητική», δήλωσε η δρομέας.

Στη διοργάνωση, όμως, θα πάρουν μέρος και οι αυριανοί μαραθωνοδρόμοι. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υπάρξουν αγώνες για μαθητές και μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Συνολικά επτά δήμοι έχουν προγραμματίσει αγώνες για τους μικρούς αθλητές.

Δεντροφύτευση

Πολλές θα είναι και οι κοινωνικές δράσεις του φετινού αγώνα. Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν χρήματα με τα οποία θα αγοραστούν και θα φυτευθούν δένδρα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής.

Αυτή τη χρονιά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο το δικό τους «παρών» δίνουν και τα μουσεία. Το Εθνικό Αρχαιολογικό έχει διοργανώσει διαδρομή με θέμα τον αθλητισμό στην αρχαιότητα και θα προσφέρει δωρεάν είσοδο στους 100 πρώτους συμμετέχοντες από τις 5 έως τις 12 Νοεμβρίου. Επίσης θα υπάρχουν και ειδικές δράσεις για τα παιδιά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύουν στη διαδρομή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα υπάρχουν διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων και στα δύο ρεύματα από τις 05.00-12.00 από την αφετηρία μέχρι και τη λ. Μαραθώνος, από τις 08.15-15.15 στη λ. Μαραθώνος στο ύψος του Σταυρού Αγίας Παρασκευής, από τις 07.00-13.30 στους κλάδους εξόδου της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και προς Παλλήνη, από τις 07.00-17.30 στη λ. Μεσογείων, στη Φειδιππίδου, στη λ. Βασ. Σοφίας, στη λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της Αρδηττού, σε όλο το μήκος της λ. Βασ. Ολγας και σε όλο το μήκος της Β. Γεωργίου Α΄ από τις 04.00-17.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή