Τρικλοποδιά Σταθάκη στην πώληση των ΕΛΠΕ

Τρικλοποδιά Σταθάκη στην πώληση των ΕΛΠΕ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα πλειοψηφικού ή ακόμη και πλήρους ελέγχου της εταιρείας στην οποία θα μεταβιβάσουν τα ΕΛΠΕ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που τους έχουν μεταβιβασθεί, άνοιξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, την ίδια στιγμή που ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% σε στρατηγικό επενδυτή καθ’ οδόν προς την τελική κούρσα ενεργοποιεί και νέο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αν και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έκρινε ότι ο νέος επενδυτής του 50,1% δεν υποχρεούται να υποβάλει δημόσια προσφορά και την κοινοποίησε επισήμως στο ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Παρασκευή, ξεκαθάρισε το θολό τοπίο για τους επενδυτές και αναθέρμανε το ενδιαφέρον τους, η παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να αλλάξει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με την Paneuropean (όμιλο Λάτση) και περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επαναφέρει κλίμα αβεβαιότητας.

Η συμφωνία με τον όμιλο Λάτση, που αποτυπώνεται και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει ότι το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει άμεσα το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας holding (Exploration Holding Company), στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο, έχει θέσει τόσο στην πλευρά Λάτση όσο και στην πλευρά των επενδυτών, Vitol και Glencore, θέμα αύξησης του 25% τουλάχιστον στο 51%, διεκδικώντας ακόμη και το 100%.

Ο κ. Σταθάκης δεν φαίνεται να έχει βρει ευήκοα ώτα σε καμία από τις δύο πλευρές. «Η λύση προδιαγράφεται μέσα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο διαγωνισμός μιλάει για ποσοστό 25%» δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνοντας ότι έχει ανοίξει μια τέτοια συζήτηση στην οποία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «πρέπει να δούμε τι λένε οι επενδυτές».

Η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας αποφεύγει να σχολιάσει την πρωτοβουλία για ενίσχυση του ποσοστού του Δημοσίου στην holding υδρογονανθράκων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ουδέν σχόλιον».

Εκτίμηση των ΕΛΠΕ όπως και του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να μπλοκάρει την πορεία του διαγωνισμού, η οποία, όπως τονίζουν, μπήκε στην τελική ευθεία μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κύκλοι μάλιστα του ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρουν ότι μετά την απόφαση αυτή έχει ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον τρίτων επενδυτών, κυρίως μεγάλων funds για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δυνατότητα που προβλέπεται από την προκήρυξη, μέσω σύμπραξης με κάποιων εκ των δύο υποψηφίων επενδυτών. Δεν αποκλείουν μάλιστα τη συμμετοχή σε αυτή τη φάση και εταιρείας από τον κλάδο της παραγωγής και διύλισης. «Το βασικότερο όλων είναι ότι μια εμβληματική συναλλαγή προχωράει παρ’ όλα τα προβλήματα που τις βάζουν δεξιά και αριστερά», τονίζουν χαρακτηριστικά εμπλεκόμενοι με την αποκρατικοποίηση παράγοντες, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη θετική έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σε ο,τι αφορά τις δεσμευτικές προσφορές, η κατάθεσή τους φαίνεται ότι μετατίθεται, τελικά, για το πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου κι αυτό γιατί απομένουν πολλά διαδικαστικά θέματα προς διευθέτηση. Αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση της σύμβασης πώλησης, αλλά και των συμβάσεων μεταξύ των μετόχων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, Δημόσιο και Paneuropean, θα εξακολουθούν να κατέχουν ποσοστό 15% έκαστος στον όμιλο. Το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει προς πώληση ποσοστό 20% και η Paneuropean ποσοστό 31%, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται σε διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 50,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή