Ανοίγει τους διεθνείς δρόμους για τα ελληνικά προϊόντα η πρωτοβουλία Go της Eurobank

Ανοίγει τους διεθνείς δρόμους για τα ελληνικά προϊόντα η πρωτοβουλία Go της Eurobank

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή που η αξιοπιστία της χώρας, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι το ζητούμενο, το να φέρεις σε επαφή παραγωγούς και εμπόρους, που έχουν τα εχέγγυα ότι η συναλλαγή θα εκτελεστεί με βάση τα συμφωνηθέντα, αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα, πέραν της ίδιας της χρηματοδότησης. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας Go που υλοποιεί για 8η συνεχή χρονιά η Eurobank, φέροντας σε επαφή παραγωγούς, προμηθευτές και εμπόρους από όλο τον κόσμο με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Μέσα από το Go, η Green Cola, το κρητικό μέλι «Μελίγυρις» και τα μπισκότα Dear Crete βρήκαν διέξοδο στον μακρινό Καναδά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα της φάρμας Κουκάκη από το Κιλκίς και το ελαιόλαδο της Κρητέλ ταξίδεψαν στην Ολλανδία κ.α. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της «Μελίγυρις», μιας οικογενειακής επιχείρησης με παράδοση στη μελισσοκομία από το 1920 στην Κρήτη, Μανώλης Στεφανάκης, ήταν στο Go Athens το 2017 που συνάντησε τον Ελληνοκαναδό έμπορο κ. Στιβ Κριάρη που μέσω της επιχείρησης Kolonaki Group προμηθεύεται και εμπορεύεται ελληνικά προϊόντα. Στον ίδιο οφείλεται και η επιτυχία της Green Cola στον Καναδά.

Η πρωτοβουλία Go, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, «δεν είναι μια απρόσωπη έκθεση στην οποία συναντάς εμπόρους που δεν μπορείς να ελέγξεις την αξιοπιστία τους». Τη δουλειά αυτή έχει κάνει προηγουμένως η τράπεζα, αμβλύνοντας τις αναστολές που μπορεί να έχει ένας μικρός παραγωγός από την Κρήτη ή τη Βόρεια Ελλάδα πριν αποφασίσει να στείλει το προϊόν του στο εξωτερικό. Ο κ. Χριστόφορος Καλαμπόκης, επικεφαλής της εταιρείας Dear Crete που παράγει κρητικά μπισκότα με βασικό συστατικό το λάδι και συμμετείχε στο Go Crete το 2017, αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της πρωτοβουλίας, που υπήρξε η αφορμή για τη διεύρυνση των εξαγωγών του στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνει, «η υπηρεσία αυτή παρέχεται χωρίς κόστος και συνιστά μια πρόσθετη βοήθεια για την ελληνική παραγωγή σε περιόδους κρίσης».

Η πρωτοβουλία Go έχει αποκτήσει έναν νέο ισχυρό συνεταίρο που ακούει στο όνομα Trade Club Alliance (TCA) και είναι η δικτύωση 12.000 επιχειρήσεων από περίπου 50 χώρες από όλο τον κόσμο, τις οποίες φέρνουν κοντά 13 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Eurobank. Το TCA είχε εμπνευστή την ισπανική τράπεζα Banco Santander και η Eurobank ήταν το δεύτερο μέλος αυτής της τραπεζικής συμμαχίας, που στόχο έχει να φέρει σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από όλα τα μέρη του κόσμου για την προώθηση των προϊόντων τους. Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν να βρουν αξιόπιστους συνεργάτες στο εξωτερικό, αξιοποιώντας την πληροφόρηση που «φορτώνουν» πάνω σε μια πλατφόρμα οι τράπεζες μέλη του TCA. Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και εκπρόσωπος της Eurobank στο TCA Μιχάλης Τσαμπρόπουλος, η επιλογή της τράπεζας και η διασύνδεσή της με τη Santander, που είχε ήδη αναπτύξει μια παρόμοια πλατφόρμα, έγινε με όχημα την πλατφόρμα Exportgate, τη μεγαλύτερη οργανωμένη βιβλιοθήκη διεθνούς εμπορίου, που παρέχει πρόσβαση σε εμπορικές και κλαδικές πηγές και πληροφορίες για περισσότερες από 180 χώρες. Ακολουθώντας απλά βήματα εισόδου στην πλατφόρμα, ένας παραγωγός μπορεί, πληκτρολογώντας τον κωδικό της δασμολογικής του κλάσης, να βρει πληροφορίες όπως οι διευθύνσεις των εξαγωγέων, τα έγγραφα που απαιτούνται για να στείλει τα προϊόντα του στο εξωτερικό, μέχρι τα μακροοικονομικά μεγέθη για τη χώρα που τον ενδιαφέρει ή ακόμα και έρευνες για τις καταναλωτικές συμπεριφορές στη χώρα αυτή. Το οικοσύστημα για την ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν στο εξωτερικό συμπληρώνεται μέσω της πλατφόρμας we.trade, που διασφαλίζει ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα διενεργούνται εύκολα, με μικρότερο κόστος και με τον ισχυρό βαθμό ασφάλειας που παρέχει η τεχνολογία blockchain, σε όλο το φάσμα των εργασιών, όπως παραγγελίες, συμβόλαια, τιμολόγια, έως και παρακολούθηση της εμπορικής διαδρομής των προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή