Τέσσερις λόγοι που οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές

Τέσσερις λόγοι που οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές;

Σύμφωνα με άρθρο των Times, τέσσερις είναι οι βασικότεροι λόγοι για το γεγονός αυτό.

 

Τέσσερις λόγοι που οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές-1

Το κλίμα της Καλιφόρνια

«Η φωτιά, υπό μία έννοια είναι ένα πολύ απλό πράγμα», σύμφωνα με τον Παρκ Γουίλιαμς, επιστήμονα του Lamont-Doherty Earth Observatory. «Αν το κλίμα είναι ξηρό και εμφανιστεί μία σπίθα, τότε δημιουργείται φωτιά».

Η Καλιφόρνια, όπως οι περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, έχουν περισσότερη υγρασία το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, η έλλειψη βροχοπτώσεων και η αύξηση της θερμοκρασίας, οδηγούν την βλάστηση της περιοχής να αργοπεθαίνει. Αυτή η ξηρή βλάστηση είναι ιδανική για την δημιουργία και την εξάπλωση πυρκαγιών.

Βέβαια, το κλίμα της Καλιφόρνια ήταν πάντα έτσι. Η κλιματική αλλαγή του πλανήτη και η αύξησης των πυρκαγιών όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. «Πίσω από αυτά κρύβεται μία αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 2 με 3 βαθμών Φάρενχαιτ λόγω του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Γουίλιαμς. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην περεταίρω ξήρανση της βλάστησης, αυξάνοντας τις πιθανότητες μίας πυρκαγιάς.

Ενδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει τα λεγόμενα του Δρ. Γουίλιαμς είναι το γεγονός πώς απο τις δέκα μεγαλύτερες πυρκαγιές της Καλιφόρνια από το 1932 μέχρι σήμερα, οι εννέα έχουν ξεσπάσει μετά το 2000, οι πέντε μετά το 2010 και οι δύο μόνο φέτος, συμπεριλαμβανόμενης και της πυρκαγιάς του Mendocino Complex, τη μεγαλύτερης πυρκαγιάς της πολιτείας μέχρι στιγμής.

«Στην Καλιφόρνια κάθε μέρα είναι ιδανική, ώστε να ξεσπάσει μία πυρκαγιά», δηλώνει ο Γουίλιαμς. «Η ίδια η φύση δημιουργεί τις συνθήκες για μία φωτιά, εφόσον υπάρχει κάποιος άνθρωπος να την ξεκινήσει. Η κλιματική αλλαγή όμως επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση».

 

Τέσσερις λόγοι που οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές-2

Οι κάτοικοι

Οι συνθήκες από μόνες τους όμως δεν θα ήταν αρκετές για να ξεσπάσει μία πυρκαγιά, κάποιος πρέπει και να την ξεκινήσει. Αν και τα φυσικά φαινόμενα, όπως ένας κεραυνός, είναι σπανίως υπεύθυνα, για τις περισσότερες πυρκαγιές μπορούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα.

«Για τις περισσότερες από τις πυρκαγιές που μαστίζουν την Βόρεια Καλιφόρνια ευθύνεται κάποιος άνθρωπος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νίνα Όουκλεϊ, βοηθός ερευνήτρια του Desert Research Institute.

Όπως αναφέρουν οι Times, oι περσινές θανατηφόρες πυρκαγιές στην Σονόμα ξεκίνησαν από κομμένες γραμμές ρεύματος, ενώ η φετινή πυρκαγιά Carr, η έκτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνια, ξεκίνησε από ένα σκασμένο λάστιχο φορτηγού, το οποίο πέταξε σπίθες.

Εκτός από τις περιπτώσεις εμπρησμού, οι κάτοικοι της Καλιφόρνια συνεισφέρουν στις τόσο καταστροφικές πυρκαγιές της περιοχής, με ακόμη ένα τρόπο: τα μέρη που επιλέγουν να ζήσουν. Συχνό είναι πλέον το φαινόμενο οι άνθρωποι να μετακομίζουν όλο και πιο κοντά σε δασικές εκτάσεις, αυξάνοντας έτσι την επικινδυνότητα μίας πυρκαγιάς.

«Στην Νεβάδα, έχουμε αρκετές και μεγάλες πυρκαγιές», όπως δηλώνει η Όουκλεϊ, «αλλά καίνε ακατοίκητες εκτάσεις, όχι γειτονιές.

Τέσσερις λόγοι που οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές-3

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Αντιθέτα με ότι θα περιμέναμε οι Times γράφουν οτι ιστορικά, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει οδηγήσει με τον τρόπο της, τις σημερινές πυρκαγιές  να είναι πιο καταστροφικές.

«Η καταπολέμηση των πυρκαγιών τον τελευταίο αιώνα ήταν αρκετά επιτυχής σε όλη την Δυτική Ακτή», αναφέρει ο Γουίλιαμς. «Κάθε φορά που σβήνουμε μία φωτιά επιτυχημένα, σημαίνει ότι σώζουμε περιοχές που ειδάλλως θα είχαν καεί. Έτσι, τα τελευταία εκατό χρόνια έχουμε μία συσσώρευση φυτών σε αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα οι φωτιές να είναι πολύ πιο καταστροφικές από ότι αν δεν είχαμε σβήσει τις φωτιές».

Τα τελευταία χρόνια, οι Δασικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ  προσπαθούν να διορθώσουν τις λανθασμένες πρακτικές, μέσα από «ελεγχόμενες» πυρκαγιές στις προαναφερθείσες περιοχές.

Τέσσερις λόγοι που οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές-4

Φωτογραφία αρχείου

Οι άνεμοι Σάντα Άνα

Κάθε φθινόπωρο, οι δυνατοί άνεμοι γνωστοί ως οι άνεμοι Σάντα Άνα, φέρνουν τις ξηρότερες αέριες μάζες από το Great Basin στις δυτικότερες ακτές της Καλιφόρνια, όπως είπε ο Φένγκπενγκ Σαν, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Ο Σαν συνυπογράφει έρευνα του 2015, η οποία υποστηρίζει ότι η Καλιφόρνια έχει δύο ξεχωριστές περιόδους πυρκαγιών. Η πρώτη είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και για τις πυρκαγιές αυτής της περιόδου ευθύνεται ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και του ξηρού κλίματος. Η δεύτερη και πιο καταστροφική περίοδος, σύμφωνα με την έρευνα, είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο και σε αυτή συμβάλλουν κυρίως οι άνεμοι της Σάντα Άνα. Σε αυτή την περίοδο παρατηρείται και το 80 τοίς εκατό της οικονομικής απώλειας λόγω πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή