Παπακώστα: Οι αστυνομικοί να αυτοπροστατεύονται – ΝΔ: Να μετονομαστεί σε «υφυπουργό Προστασίας Ρουβίκωνα»

Παπακώστα: Οι αστυνομικοί να αυτοπροστατεύονται – ΝΔ: Να μετονομαστεί σε «υφυπουργό Προστασίας Ρουβίκωνα»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, η οποία σχολιάζοντας την πρωινή επίθεση αναρχικών στο διοικητικό δικαστήριο δήλωσε άγνοια για το λόγο που δεν σημειώθηκαν συλλήψεις ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της συνέστησε στους αστυνομικούς να ενετίνουν την αυτοπροστασία τους.

«Δεν μπορώ να ξέρω γιατί επακριβώς δεν έγιναν συλλήψεις», είπε η κυρία Παπακώστα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, σημειώνοντας ότι την ώρα των επεισοδίων η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη ενόψει των μέτρων για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπήρξε εντολή μη συλλήψεων και ότι σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος όσων προκάλεσαν τα επεισόδια, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου της κάλεσε ουσιαστικά τους αστυνομικούς «να εντείνουν ακόμη περισσότερο την αυτοπροστασία τους και να προσέξουν τον εαυτό τους».

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί αντιδράσεις είναι η απάντηση της κυρίας Παπακώστα όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον έλεγχο στοιχείων στον οποίο υπέβαλαν σε αστυνομικούς, μέλη του Ρουβίκωνα την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι δικαίωμα του πολίτη να ζητά από αστυνομικό με πολιτικά την ταυτότητά του. Αυτοί θεωρούσαν ότι θα τους επιτεθούν φασίστες, όπως είπαν, οπότε περιφρουρούσαν τον χώρο τους. Είδαν δύο ιδιώτες που θεωρούσαν ότι θα τους παρακολουθούσαν και ζήτησαν την ταυτότητά τους. Αυτοί θεωρούσαν ότι τους περιποιεί πολύ μεγάλη τιμή να ζητήσουν την ταυτότητα αστυνομικών, ανέβασαν το βίντεο στα social media και έτσι δημιουργήθηκε το θέμα».

Αντίδραση ΝΔ

«Μετά τις απίστευτες δηλώσεις της κ. Κατερίνας Παπακώστα που έσπευσε να δικαιολογήσει όχι τους αστυνομικούς, αλλά τους μπαχαλάκηδες που τους έκαναν έλεγχο ταυτότητας, της προτείνουμε να αλλάξει και τον τίτλο της σε υφυπουργό Προστασίας του Ρουβίκωνα», σχολίασε σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)  χαρακτήρισε «ασυγκίνητη» την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ απέναντι στην «κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας».

Και προστίθεται στην ανακοίνωση:

«Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, γι’ αυτό και δεν υπήρξε, ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών. Θα απαντήσουν έστω τώρα στα ερωτήματα που εγείρονται όσοι έχουν την ευθύνη για την απερίγραπτη αδράνεια που διαπιστώνεται σε όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον συναδέλφων μας;

Η ευκολία με την οποία έχουν βάλει τα διάφορα «φασιστοειδή» στο στόχαστρό τους τις αστυνομικές δυνάμεις, αποκαλύπτει όχι μόνο το απύθμενο θράσος που τα διακρίνει, αλλά και τα αίτια που τα εκτρέφουν. Είναι προφανώς η ατιμωρησία που απολαμβάνουν και η ιδιότυπη ασυλία που τους παρέχεται…

Επιτέλους, να εφαρμοστεί η νομοθεσία που τιμωρεί τα διαπραττόμενα αδικήματα εις βάρος των Αστυνομικών και να υπάρξει η δέουσα στήριξη στο θεσμό της αστυνομίας για να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της».

Ερευνα και δικογραφία

Αργά το βράδυ, σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, γνωστοποιούσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που τραυμάτισαν αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ έχει σχηματισθεί και δικογραφία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει τα εξής:

«Για τα σημερινά περιστατικά κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, σχηματίζεται ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας διενεργείται αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπαιτίων δραστών.

Επιπλέον, τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες που έλαβαν χώρα ερευνώνται και σε υπηρεσιακό επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή