Εντονες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

Εντονες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή ανακοίνωση της MSCΙ σχετικά με την αναθεώρηση των δεικτών της και το εάν τελικά κάποια από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα διαγραφεί ή υποβιβαστεί, κινείται το ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στην αγορά ομολόγων, έδωσε χθες στους επενδυτές νέα ευκαιρία για μείωση θέσεων, ειδικά στις τράπεζες οι οποίες βυθίστηκαν έως και 6,59% αλλά και σε επιλεγμένα blue chips (Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Fourlis). Παράλληλα, ο πραγματικός τζίρος παρέμεινε και πάλι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με την αύξησή του χθες αλλά και την Παρασκευή, να οφείλεται αποκλειστικά στον τίτλο του Υγεία, μετά και τη δημόσια πρόταση του Hellenic Healthcare.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,28% στις 635,20 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,49%, στο -0,06% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,58%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,89 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές αν και ξεκίνησαν στα θετικά, γρήγορα παραδόθηκαν στα χέρια των πωλητών με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,36%, την Εθνική στο -5,16%, τη Eurobank στο -5,56% και την Πειραιώς στο -6,59%.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, οι ανακοινώσεις ειδικά με το πώς πάει η ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις πιθανότατα να είναι η απάντηση στο γιατί η αγορά έχασε τόσο σημαντικό ποσοστό το τελευταίο διάστημα, ενώ παραμένει ανοιχτό το πολύ σημαντικό θέμα των συντάξεων, κάτι που θα απαντηθεί στις 19 Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια προεκλογική μακρά ή όχι περίοδο με τους πολιτικούς να κινούνται ήδη σε αυτούς τους ρυθμούς, παρ’ όλα αυτά η αγορά υπολογίζει πως οι παροχές και οι προεκλογικές ρητορικές προβληματίζουν τόσο την οικονομία όσο και την όποια ψυχολογία. Από την άλλη, εποχικά είναι μία περίοδος που η αγορά μπορεί να κερδίσει πίσω μέρος των απωλειών του έτους. Το καλό είναι ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δείχνουν ότι με τα αποτελέσματά τους μπορούν να κάνουν την διαφορά το επόμενο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως για να έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή σε περισσότερες εταιρείες, πρέπει να βοηθήσει σημαντικά και η ίδια η οικονομία, κάτι που στην παρούσα δεν φαίνεται, ενώ ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται πιο δραστικές λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή