Πλεόνασμα 1,83 δισ. δολ. στο ισοζύγιο για Τουρκία

Πλεόνασμα 1,83 δισ. δολ. στο ισοζύγιο για Τουρκία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία εμφάνισε τον Σεπτέμβριο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1,83 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Τουρκίας, ήταν ο δεύτερος συναπτός μήνας που η γειτονική χώρα εμφάνισε πλεόνασμα.

Ηταν, πάντως, χαμηλότερο από τα 2 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Αποτελεί, ωστόσο, θετική ένδειξη για την τουρκική οικονομία καθώς έχει προηγηθεί τον Αύγουστο πλεόνασμα ύψους 1,863 δισ. δολαρίων, που ήταν και το πρώτο μετά τρία χρόνια. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του Reuters, καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στο πλεόνασμα ήταν η αναπόφευκτη μείωση των εισαγωγών. Εχουν προηγηθεί η ραγδαία υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος και η συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων. Παρά την ανάκαμψη που σημειώνει από τον Σεπτέμβριο και τη γενναία αύξηση των επιτοκίων, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Η είδηση ότι η χώρα εμφανίζει σταθερά πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών δεν επηρέασε, πάντως, την αγορά συναλλάγματος και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας παρέμεινε στις 5,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίασε και έθεσε σε εφαρμογή το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στόχος του είναι η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 4,7% φέτος, στο 3,3% το επόμενο έτος και στο 2,7% το 2020. Σημειωτέον ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 η Τουρκία εμφάνιζε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 4,441 δισ. δολαρίων. Το επίμονα υψηλό έλλειμμα της Τουρκίας σε συνδυασμό με τον διψήφιο πληθωρισμό της υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι προσφάτως αιτία προβληματισμού για τους ξένους επενδυτές, καθώς αντανακλούσε τη μεγάλη εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή