Γερμανία: Παραιτείται αλλά μένει ο Ζεεχόφερ

Γερμανία: Παραιτείται αλλά μένει ο Ζεεχόφερ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο 69χρονος Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε, χθες, την παραίτησή του από την ηγεσία του βαυαρικού CSU, διατηρώντας για την ώρα τον θώκο του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες αντέδρασε στις βαριές εκλογικές απώλειες με υποσχέσεις αριστερής στροφής, ενώ η ακροδεξιά ΑfD βρέθηκε υπόλογη για παράνομες προεκλογικές χρηματοδοτήσεις από εταιρεία του εξωτερικού.

«Ετσι όπως γαντζώνεται στο υπουργείο, ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι μία τραγική φιγούρα», σχολίασε ο διευθυντής της εφημερίδας «Ζιντόιτσε» του Μονάχου, Χέριμπερτ Πραντλ. «Του φορτώνουν όλα τα λάθη των τελευταίων ετών, ενώ κανονικά πρώτος έπρεπε να παραιτηθεί ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ». Ακόμη περισσότερο από τον Ζεεχόφερ, ο Ντόμπριντ έχει υποστηρίξει την ακροδεξιά στροφή του CSU, η οποία δεν απέφερε εκλογικά οφέλη.

Εχασε το κέντρο

Απειλώντας να ρίξει την κυβέρνηση για ασήμαντες λεπτομέρειες της μεταναστευτικής πολιτικής, γιορτάζοντας 69 απελάσεις μεταναστών στα 69α του γενέθλια και προστατεύοντας τον ακροδεξιό επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς Γέοργκ Μάασεν, ο Ζεεχόφερ δεν κέρδισε το άκρο και έχασε το κέντρο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Forsa, από τις εκλογές του 2017 έχουν εγκαταλείψει τα CDU/CSU περίπου 2,8 εκατ. ψηφοφόροι, εξ αυτών το 1 εκατ. έχει πάει στους Πράσινους και μόνο 220.000 στην AfD.

Το ζήτημα της παράνομης χρηματοδότησης της AfD από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού ήρθε χθες εκ νέου στην επικαιρότητα, μετά την αποκάλυψη ότι ελβετική φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Ζυρίχη μετέφερε 130.000 ευρώ στο κόμμα, τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών του 2017. Η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει τις δωρεές από το εξωτερικό μόνο αν προέρχονται από Γερμανούς πολίτες, ενώ αν το ποσό ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, οφείλει να ενημερωθεί η Βουλή.

Εν τω μεταξύ, στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, η Αντρέα Νάλες εξέπληξε με τη δέσμευση ότι οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις Χαρτς ΙV, «ανήκουν στο παρελθόν», ενώ την ίδια ώρα, η καγκελάριος Μέρκελ τιμούσε την 100ή επέτειο της κατάκτησης δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες. «Στην παρούσα Βουλή το ποσοστό γυναικών είναι 30,9%, όσο και στο Νότιο Σουδάν» είπε η καγκελάριος. «Ο στόχος παραμένει η ισότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή