Διακοπή στο σήμα του GPS στη Φινλανδία

Διακοπή στο σήμα του GPS στη Φινλανδία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Διαψεύδει η Μόσχα ότι το σήμα του GPS στη Φινλανδία διακόπηκε εσκεμμένα στη διάρκεια των νατοϊκών ασκήσεων στις σκανδιναβικές χώρες τις περασμένες εβδομάδες και πως υπεύθυνη για αυτό είναι η Ρωσία. Την κατηγορία εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σιπίλα την Κυριακή, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση και είπε ότι η χώρα του συστηματικά κατηγορείται για σειρά εγκλημάτων, καταγγελίες οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι αβάσιμες. Οι υπηρεσίες πλοήγησης της Φινλανδίας εξέδωσαν την περασμένη Τρίτη προειδοποίηση για την κίνηση στον αέρα εξαιτίας της ευρείας κλίμακας διακοπής των συστημάτων GPS στα βόρεια της χώρας. Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέδωσε και η Νορβηγία αφότου οι πιλότοι στον εναέριο χώρο της έχασαν το σήμα GPS στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η νατοϊκή άσκηση. «Είναι πιθανό να ευθύνεται η Ρωσία για αυτό. Η Ρωσία είναι γνωστό ότι διαθέτει τέτοιου είδους δυνατότητα», είπε ο Σιπίλα στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle.

Η Φινλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά πήρε μέρος στην άσκηση ως σύμμαχος. Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για τα μεγαλύτερα γυμνάσια εδώ και δεκαετίες και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη. Τριάντα μία χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν στα παιχνίδια πολέμου κοντά στη Ρωσία σε μία έκταση από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Ισλανδία. Η Φινλανδία μοιράζεται ένα σύνορο μήκους 1.340 χλμ., αλλά και ένα δύσκολο ιστορικό παρελθόν με τη Ρωσία. Εχει αναπτύξει εσχάτως στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να γίνει πλήρες μέλος, ακολουθώντας την παράδοση που θέλει τη χώρα να αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με τον ανατολικό γείτονά της.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη 50 χώρες και πάνω από 150 τεχνολογικές επιχειρήσεις δεσμεύονται να καταπολεμήσουν την εγκληματική δραστηριότητα στο Ιντερνετ και το κυβερνο-έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της ανάμειξης σε εκλογές και της ρητορικής μίσους. Ωστόσο, από τον κατάλογο απουσιάζουν τρεις πολύ σημαντικές χώρες: οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τις χώρες της Ε.Ε., την Ιαπωνία και τον Καναδά, καθώς και τους τεχνολογικούς κολοσσούς Facebook, Google και Microsoft, μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή