ΗΠΑ: Ερευνες Δημοκρατικών κατά Τραμπ

ΗΠΑ: Ερευνες Δημοκρατικών κατά Τραμπ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016 έχουν μπει στην τελική τους ευθεία, ένας νέος πονοκέφαλος περιμένει τον Αμερικανό πρόεδρο. Οπως δήλωσε ο Ανταμ Σιφ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το κόμμα του θα διερευνήσει καταγγελίες για αθέμιτη παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος δύο μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που ελέγχουν άκρως «ενοχλητικά» για τον Αμερικανό πρόεδρο μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τον γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου, την εταιρεία Amazon, ο πρόεδρος της οποίας Τζεφ Μπέζος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας Washington Post. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σιφ, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε μυστικά με τον διευθυντή των αμερικανικών ταχυδρομείων, αξιώνοντας την επιβολή υψηλότερων εξόδων αποστολής στην Amazon, κάτι που, αν αληθεύει, θα ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πιθανή παρέμβαση του Τραμπ για τη ματαίωση της συγχώνευσης μεταξύ των εταιρειών AT&T και Time Warner. Στη δεύτερη εκ των εταιρειών ανήκει και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η εχθρότητα του Αμερικανού προέδρου απέναντι στο συγκεκριμένο κανάλι εκδηλώθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την περασμένη εβδομάδα όταν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, καθύβρισε τον διαπιστευμένο ανταποκριτή του CNN.

Σειρά ερευνών

Οι Δημοκρατικοί κατέκτησαν την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας και θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν σειρά ερευνών για τα πεπραγμένα του Τραμπ από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οπότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του το νέο Κογκρέσο. Η Νάνσι Πελόσι, η οποία αναμένεται να εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι οι όποιες έρευνες των Δημοκρατικών «δεν θα εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά την αναζήτηση της αλήθειας».

Αναφορικά με την πολύκροτη έρευνα Μιούλερ, η σύμβουλος του Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ματ Γουίτακερ είναι απολύτως ικανός να ασκήσει τον εποπτικό ρόλο του, δήλωσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος «τον στηρίζει κατά 100%». Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζει» προσωπικά τον Γουίτακερ, δημιουργώντας την υποψία ότι ο υπηρεσιακός υπουργός θα μπορούσε να έχει την τύχη του προκατόχου του, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον πρόεδρο.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να σταματήσει η επανακαταμέτρηση ψήφων στη Φλόριντα και να ανακηρυχθούν νικητές οι δύο Ρεπουμπλικανοί, που φέρονται να επικρατούν με οριακή διαφορά των Δημοκρατικών υποψηφίων τους στις αναμετρήσεις για τη Γερουσία και για το αξίωμα του κυβερνήτη. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε σκιές για απόπειρα νοθείας εκ μέρους των Δημοκρατικών, χωρίς να παραθέσει κανένα πειστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή