Μητσοτάκης: «Οι Πρέσπες “παράθυρο” στον αλυτρωτισμό»

Μητσοτάκης: «Οι Πρέσπες “παράθυρο” στον αλυτρωτισμό»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού, καθώς και ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται να την επικυρώσει ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η Πειραιώς σχολιάζοντας την αναθεώρηση του σκοπιανού συντάγματος έκανε λόγο για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» που αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς Νίκος Κοτζιάς και ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.

«Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην εφημερίδα Politika, προσθέτοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, που άρχισε χθες το βράδυ με δείπνο με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα συνεχιστεί σήμερα με την επίσημη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η τύχη της συμφωνίας θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Μηνύματα απηύθυνε ακόμη για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα δεν μπορούν να επιτευχθούν με μονομερείς προσπάθειες και ότι «η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δεν συμβάλλει στη σταθερότητα.

Ερωτηθείς για την υπόθεση του Κώστα Κατσίφα, μίλησε για «πολλά κενά και θολά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση από τις αλβανικές αρχές» και τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην επηρεαστούν από ατυχείς δηλώσεις ή αναφορές, πολύ περισσότερο από ενέργειες που μπορεί να τις πλήξουν σοβαρά».

Αναφερόμενος στην οικονομία, επανέλαβε ότι η χώρα θα μπορέσει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικονομία αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. «Και αυτό σκοπεύουμε να πετύχουμε, βάζοντας αμέσως σε εφαρμογή το δικό μας σχέδιο για την οικονομία», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο στέλνει η Πειραιώς, δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά της για τη συμφωνία Αλέξη Τσίπρα – Ιερωνύμου. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι αύριο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Κληρικών. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό που λαμβάνει προεκλογικά χαρακτηριστικά», σημείωσε η Μαρία Σπυράκη (ρ/σ ΣΚΑΪ), κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζεται να κάνει 10.000 προσλήψεις και την ίδια ώρα διατηρεί τη δαπάνη της αμοιβής των κληρικών «με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες», καθώς, όπως είπε, «δεν θα υπάρχει στην Αρχή πληρωμών η μισθοδοσία των κληρικών, ώστε  να γίνεται με διαφάνεια η καταβολή των μισθών τους».

Ανακοίνωση Κορκίδη

Δεν θα είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά με τη στήριξη της Ν.Δ. ο Βασίλης Κορκίδης, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ο κ. Κορκίδης, ο οποίος, σύμφωνα με την Πειραιώς, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάθοδο στον Πειραιά, ανακοίνωσε την απόφασή του σε χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή