Στο οικόπεδο 10 το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Στο οικόπεδο 10 το γεωτρύπανο της ExxonMobil

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον στόχο «Δελφίνος», του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται ήδη από χθες τα ξημερώματα το πλωτό γεωτρύπανο «Stena ICEMAX» του κονσόρτσιουμ της αμερικανικής ExxonMobil και της Qatar Petroleum (QP), με σκοπό την έναρξη των έργων γεώτρησης σε μια περιοχή η οποία θα παραμείνει δεσμευμένη μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Παρά τις απειλές, η Τουρκία δεν κινητοποιήθηκε, άλλωστε κάτι τέτοιο δεν αναμενόταν, ωστόσο χθες από την Αγκυρα άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχουν άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία κάθονται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας (1, 4, 5, 6 και 7) και η εκμετάλλευσή τους θα αντιμετωπίσει άλλη στάση. Ενδεικτικές ήταν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, μέσω του οποίου τονίζεται πως το οικόπεδο 10 δεν βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου «δεν συγκρούεται με την ΑΟΖ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ (σ.σ.: ψευδοκράτος)», παρά το γεγονός ότι αποτελεί σαφή μονομερή εργασία από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι το πλωτό γεωτρύπανο «θα προβεί σε μονομερείς γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες για λογαριασμό της ελληνοκυπριακής διοίκησης». Στο τηλεγράφημα του Αναντολού υπενθυμίζεται ο ναυτικός αποκλεισμός του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ από τον τουρκικό στόλο, όταν επιχείρησε να αναλάβει δράση στην περιοχή το πλωτό γεωτρύπανο που είχε μισθώσει η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Οι συγκεκριμένες, έμμεσες απειλές φαίνεται να αφορούν, κυρίως, τα οικόπεδα που δεν έχουν αποδοθεί προς εκμετάλλευση (όπως το 1, 4, 5 και 7) και όχι τόσο το 10, το οποίο, επί της ουσίας, δεν διεκδικείται καν από την Αγκυρα.

Στο οικόπεδο 10 το γεωτρύπανο της ExxonMobil-1

Από πλευράς στρατιωτικής κινητικότητας, η κατάσταση ήταν μάλλον συνηθισμένη. Τις προηγούμενες ημέρες, στο λιμάνι της Λάρνακας βρέθηκε για προγραμματισμένη επίσκεψη το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Arleigh Burke». Οι Αμερικανοί παγίως τονίζουν ότι η στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή δεν συνδέεται με τις γεωτρήσεις, αλλά αποτελεί προγραμματισμένη κίνηση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 6ου Στόλου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικείμενη άφιξη της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman», που αναμένεται να φθάσει στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι Τούρκοι συνέχιζαν τις σεισμικές έρευνες στη δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει μέρος των οικοπέδων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ και το ανατολικότερο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από σήμερα, την ελληνική παρουσία στην περιοχή θα εγγυάται η φρεγάτα «Ψαρά» που αντικαθιστά τη φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Την ίδια ώρα, το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» παραμένει στα όρια του κόλπου της Αττάλειας, διατηρώντας πρακτικά ορατή την τουρκική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή περί την Κύπρο. Από την Αθήνα παρατηρήθηκε χθες με ενδιαφέρον και μια ξαφνική ναυτική αποβατική άσκηση την οποία ανήγγειλαν χθες και πραγματοποίησαν, ταχέως και αυθημερόν, 10 τουρκικά αποβατικά συνοδευόμενα από τρεις φρεγάτες, στην πλευρά του Αιγαίου.

Η απουσία κάποιας «φαντασμαγορικής» αντίδρασης εκ μέρους των Τούρκων δεν σημαίνει, όπως φαίνεται από τις θέσεις που μετέφερε ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στους Λίβυους, ότι η Αγκυρα θα κινηθεί αναλόγως και το επόμενο χρονικό διάστημα. Η γεώτρηση στο οικόπεδο 10 θεωρείται πολύ σημαντική για το μέλλον των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από τη Λευκωσία και, βεβαίως, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και από την Αγκυρα, καθώς πιθανός εντοπισμός αξιόλογου κοιτάσματος θα οδηγήσει σε πιέσεις για παραχώρηση και των υπόλοιπων «ελεύθερων» οικοπέδων. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, θα μπορούσε να προκαλέσει εντονότερες και σίγουρα πιο δυναμικές αντιδράσεις από την Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή