Θετικό σήμα Σολτς ενόψει Euroworking Group

Θετικό σήμα Σολτς ενόψει Euroworking Group

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σηματοδοτώντας ότι η Γερμανία δεν θα γίνει εμπόδιο στη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%. «Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τελικό όμως πράσινο φως, για το κατά πόσον θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις, αναμένεται να δοθεί στο Euroworking Group της Πέμπτης, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταφερθεί η λήψη της απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας. «Κανένας δεν θέλει να ασχοληθεί με την Ελλάδα τώρα που η Ιταλία εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα», σημείωναν στην «Κ» αξιωματούχοι, θέτοντας τον τόνο για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Η Κομισιόν, η οποία θα κάνει και την εισήγηση πάνω στο θέμα, αναμένεται να παρουσιάσει μια λύση που θα γεφυρώνει τη δημοσιονομική διαφορά που προκύπτει από τη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων αλλά και την εφαρμογή των άλλων μέτρων που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ κοντά στο να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέπει τη μη περικοπή των συντάξεων από τη μια, αλλά και από την άλλη να επιτραπεί να εφαρμοστούν κάποια (όχι όλα) από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου επιχειρήσεων κ.λπ.

Συγχρόνως, στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στις 21 Νοεμβρίου και την οποία είδε η «Κ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τονίσει πως καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πως έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μερικούς τομείς. Ετσι αναμένονται καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών ύψους περίπου 700 εκατ. (ΑNFAs και SMPs).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή