Μόσχα: Μία νέα «έξυπνη» συνοικία στα δυτικα της πόλης

Μόσχα: Μία νέα «έξυπνη» συνοικία στα δυτικα της πόλης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο αναφοράς για τις «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις προορίζεται να γίνει η καινούργια συνοικία Ρούμπλιοβο-Αρχανγκέλσκογιε, στα δυτικά της Μόσχας. Θα περιλαμβάνει κατοικίες για 65.000 πολίτες, σχολεία, κλινικές, δομές για μετακίνηση των κατοίκων, περιοχές καταστημάτων, δημοτικά και πολιτιστικά ιδρύματα. Επιπλέον, θα προσφέρει 800.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων στους αναπτυσσόμενους τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, παροχής συμβουλών και λογιστικο-οικονομικού ελέγχου της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects θα συνεργαστεί με το ρωσικό αρχιτεκτονικό γραφείο TPO Pride Architects ώστε να μετατρέψουν τη Ρούμπλιοβο-Αρχανγκέλσκογιε σε ένα ποικίλο οικοσύστημα για να ζει κανείς, να εργάζεται, να σπουδάζει, να διασκεδάζει. «Δουλεύοντας με εξειδικευμένες ομάδες στη Ρωσία και την Ευρώπη, εξελίξαμε ένα ανθρωποκεντρικό σχέδιο για μια “έξυπνη” διασυνδεόμενη πόλη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους όχι μόνο μέσω τεχνολογικής καινοτομίας αλλά και μέσω της οργάνωσης του δημόσιου χώρου, οικοδομώντας μια κοινότητα που εντάσσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής με αρχές δεκτικότητας και μη αποκλεισμού σε μια υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική, κατάλληλη για τον 21ο αιώνα» σχολιάζει ο διευθυντής του πρότζεκτ στο γραφείο Zaha Hadid Architects, Χρήστος Πασάς.

Συνολικά, θα οικοδομηθούν 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή, ένα τρίτο της οποίας θα είναι πάρκα και δάσος που θα φτάνει στον ποταμό Μόσκβα, με μια λίμνη στο κέντρο του. Καινούργια γραμμή μετρό, η κατασκευή της οποίας θα αρχίσει το 2020, θα συνδέει τη Ρούμπλιοβο-Αρχανγκέλσκογιε με τον σταθμό του μοσχοβίτικου υπογείου Σελέπιχα.

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας της EDF για τρισδιάστατες προσομοιώσεις ενεργειακών και αστικών σεναρίων, το πρότζεκτ στοχεύει στη βελτιστοποίηση κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας από βιώσιμες τοπικές ενεργειακές πηγές.

Επελέγησαν και άλλες δύο κοινοπραξίες για την ανάπτυξη του πρότζεκτ: η κοινοπραξία της ιαπωνικής Nikken Sekkei με τη ρωσική UNK Project. Και η κοινοπραξία της ιταλικής Archea Associati με το ρωσικό αρχιτεκτονικό γραφείο ABD Architects. Η JSC Rublyovo-Arkhangelskoye θα συνεργαστεί και με τις τρεις κοινοπραξίες για την κατασκευή της καινούργιας γειτονιάς.

Πηγή: Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή