Η κουρτίνα που καταπολεμά την ρύπανση της ατμόσφαιρας

Η κουρτίνα που καταπολεμά την ρύπανση της ατμόσφαιρας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κουρτίνα κάλυψε προσφάτως την πρόσοψη του εργοστασίου εμπριμέ στο Κάστρο του Δουβλίνου. Είναι μια εγκατάσταση του με έδρα το Λονδίνο αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού γραφείου ecoLogical Studio. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το climate-KIC, την πιο γνωστή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κλιματικών καινοτομιών.

Στοχεύει στο να επιταχύνει λύσεις στο πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντάς το, σε πραγματικό χρόνο: περίπου ένα κιλό διοξείδιο του άνθρακα κάθε μέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτήν που δεσμεύουν 20 μεγάλα δέντρα.

Η κουρτίνα για αστικό περιβάλλον φέρει το όνομα Photo.synth.etica και αποτελείται από τμήματα διαστάσεων 16,2 Χ 7 μέτρων το καθένα. Κάθε τμήμα λειτουργεί ως φωτοβιοαντιδραστήρας, δηλαδή ως ένας ψηφιακά σχεδιασμένος και κατά παραγγελία κατασκευασμένος από βιοπλαστικό αποθηκευτικός χώρος ο οποίος, τη μέρα, χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να τραφούν καλλιέργειες μικροσκοπικών φυκιών, και το βράδυ φωσφορίζει.

Ο αέρας του άστεως εισέρχεται από τη βάση της κουρτίνας, ταξιδεύει ως φουσκάλες μέσα στο βιοπλαστικό, έρχεται σε επαφή με τα αδηφάγα μικρόβια τα οποία δεσμεύουν και αποθηκεύουν τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα φύκια, που μετατρέπονται σε βιομάζα.

Η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιοπλαστικής πρώτης ύλης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκλυση, από το άνω μέρος της κουρτίνας στην ατμόσφαιρα του άστεος, οξυγόνου που έχει προέλθει από τη φωτοσύνθεση.

Πηγή: Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή