ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φασόλια εξοφθαλμιστά, ελίτσες και χαβιάρι

ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

Εικονογράφηση: Νίκος Κούρτης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΠΟΨΗ

Τι νομίζετε ότι χρειάζεται ο άνθρωπος για να περάσει καλά ένα μεσημέρι Σαββάτου; Kαλή παρέα, τσίπουρο, μπαρμπουνοφάσουλα στον ταβά, ελίτσες και χαβιάρι. Αυτά μας τα προτείνει ο Πτωχοπρόδρομος, κατά κόσμον Θεόδωρος Πρόδρομος, Βυζαντινός ποιητής και συγγραφέας του 12ου αιώνα. Έγινε μοναχός σε μοναστήρι και έγραφε συνεχώς. Είχε μανία με τα φαγητά που έτρωγαν οι πλούσιοι και όλο παραπονιόταν για τα απλά και νηστίσιμα φαγητά των μοναχών, και παρηγορούσε τον εαυτό του με όνειρα και προτάσεις.

Εγώ σας προτείνω να διαλέξετε, παρακαλώ, το τσίπουρο της αρεσκείας σας και να βρείτε καλές ελιές. Δόξα τω Θεώ, στην Ελλάδα που ζούμε, βρίσκουμε ποικιλία μεγάλη, πράσινες, μαύρες, γεμιστές, τσακιστές, θρούμπες, ακριβές και φθηνές, επώνυμες και ανώνυμες. Απλώς, έχετε τον νου σας να επιλέξετε αυτές που έχουν ξεπικρίσει με φυσική επεξεργασία, όχι σε καυστικό νάτριο. Ως προς το χαβιάρι, η επιλογή ανάλογη με την τσέπη μας: έχουμε μπελούγκα, μπρικ, χαβιάρι αχινού, αυγοτάραχο Μεσολογγίου και ταραμά, το χαβιάρι των φτωχών.

Ωραία τα λέμε, αλλά ήρθε η ώρα να μαζέψουμε από το μποστάνι τα μπαρμπουνοφάσουλα, γιατί αύριο έρχονται οι φίλοι μας από την πόλη, να πιούμε τσίπουρο. Ζήτησαν να ετοιμάσουμε μπαρμπουνοφάσουλα στον ταβά. Α, να μην ξεχάσω να κόψω φρέσκο δυόσμο από τον μπαχτσέ.

Μπαρμπουνοφάσουλα ξεσπυρισμένα

1 κιλό μπαρμπουνοφάσουλα/3 ξηρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα/5-6 φρέσκες ντομάτες/250 γρ. λάδι/αλάτι, κόκκινο γλυκό πιπέρι, μαυροπίπερο, κύμινο/μπόλικος δυόσμος, ψιλοκομμένος.

Καθαρίζουμε (ξεσπυρίζουμε) τα φασολάκια μας και κρατάμε μόνο τα σπόρια, που είναι πιτσιλωτά σαν μωσαϊκό, κόκκινα, άσπρα ή βυσσινιά. Στην αγορά (λαϊκή, μανάβη ή σούπερ μάρκετ) μπορεί να τα βρούμε και έτοιμα ξεσπυρισμένα ή κατεψυγμένα.

Τα πλένουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάζουμε στον ταβά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το λάδι και το σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Μόλις ροδίσει, ρίχνουμε τα μπαρμπουνοφάσουλα και συμπληρώνουμε με δυόμισι ποτήρια νερό, ενώ δυναμώνουμε τη φωτιά μας.

Έπειτα από περίπου μισή ώρα, προσθέτουμε τις ντομάτες, που τις έχουμε πολτοποιήσει (στο μπλέντερ), το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά και τον δυόσμο. Σε 10 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κάπου κάπου ρίχνουμε καμιά ματιά στα φασόλια μας, κουνώντας τον ταβά για να μην κολλήσουν, και ύστερα από είκοσι λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Τα μπαρμπουνοφάσουλα είναι πεντανόστιμα. Να τα δοκιμάσετε, το οφείλετε στον εαυτό σας.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ