Συμφωνία για το Brexit από Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ – Πυκνώνουν οι αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης

Συμφωνία για το Brexit από Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ – Πυκνώνουν οι αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Οπως έγινε επίσης γνωστό το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος προκειμένου να αξιολογήσει το κείμενο και να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Οι υπουργοί κλήθηκαν μάλιστα να μελετήσουν το σχετικό κείμενο ενόψει της συνεδρίασης, ενώ δεν άργησαν να εκδηλωθούν και οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός της.

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο «μια πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία» για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή τους κάλεσαν για το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες – πριν τη ψηφοφορία – δίνοντας στο κοινοβούλιο να ψηγίσει για έναν εναλλακτικό δρόμο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι θα πρέπει αρχικά να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες στη συμφωνία αυτή. «Πρόσφατες παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης έχουν αναφέρει ότι εσείς και η κυβέρνησή σας μπορεί να επιδιώξετε να περιορίσετε ή να παρεμποδίσετε τη διαδικασία για την τελική ψηφοφορία σε μια απόπειρα φίμωσης του κοινοβουλίου», υπογράμμισαν οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην επιστολή τους. «Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό θα είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσαν.

Εξάλλου, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η συμφωνία θα «περάσει» από τη Βουλή.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα των πολιτικών που πρόσκειται σε αυτόν και τάσσεται υπέρ της αποχώρησης,  θεωρεί ότι η ρύθμιση που εμποδίζει την επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανίδα θα καταστήσει τη Βρετανία «ένα κράτος-σκλάβο».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία καθώς δεν θεωρεί ότι προστατεύει τη Βόρεια Ιρλανδία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ντάνκαν Σμιθ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει με κατάρρευση εάν οι όροι της συμφωνίας είναι πράγματι αυτοί που αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή