Χέρι βοήθειας από Βερολίνο στον Τσίπρα ενόψει εκλογών για τις συντάξεις

Χέρι βοήθειας από Βερολίνο στον Τσίπρα ενόψει εκλογών για τις συντάξεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων το 2019, στηρίζοντας έτσι, εκ των πραγμάτων, την κυβέρνηση Τσίπρα, ενόψει εκλογών, επικαλείται σε χθεσινό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Bloomberg. Πάντως, οι πληροφορίες του πρακτορείου μιλούν για καθυστέρηση εφαρμογής του μέτρου και όχι για ακύρωση. Κάτι που ίσως εξετάζεται προκειμένου να ξεπεράσει η γερμανική κυβέρνηση τις αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της, στις οποίες αναφέρεται και το πρακτορείο.

Τα αντίποινα

Παρά το γερμανικό «δώρο» στον κ. Τσίπρα, το πρακτορείο σημειώνει ότι οι δυσκολίες για την ελληνική κυβέρνηση δεν τελειώνουν, καθώς πηγή που γνωρίζει τις σχετικές διαπραγματεύσεις εκτιμά ότι είναι πιθανό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να μπλοκάρουν, σε αντίποινα για τη μη περικοπή των συντάξεων, την εκταμίευση της επιστροφής των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα. Κάτι που συνάδει με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η «Κ» από τις Βρυξέλλες (βλ. φ. Σαββάτου 10/11/18) για καθυστέρηση της επιστροφής των SMPs και ANFAs, εξαιτίας της μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν. Κάτι τέτοιο θα έστελνε αρνητικό σήμα στις αγορές.

Η εξασφάλιση διεξόδου για την Ελλάδα δεν είναι δημοφιλής μεταξύ ορισμένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Mία μέρα μετά τις θετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «πολύ λογική και έξυπνη» την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις προθέσεις της να μην περικόψει τις συντάξεις, το πρακτορείο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τη γερμανική θέση, σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτίθεται να υποστηρίξει τα σχέδια του Τσίπρα να καθυστερήσει το μέτρο».

Το θέμα θα απασχολήσει αύριο το Euroworking Group και τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία ότι το αίτημά της θα γίνει δεκτό.

Το Bloomberg σημειώνει ότι καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να δώσουν μάχες για τα σχέδια επιθετικής πολιτικής δαπανών της Ιταλίας, δεν έχουν πολλή όρεξη για μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Ετσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει ως αξιόπιστα τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναφέρει η πηγή του Bloomberg.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ», κυβέρνηση και Κομισιόν βρίσκονται πράγματι κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή τη «θετική» προσωπική διαφορά στις συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός «χώρος» για να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εφαρμοσθούν ταυτόχρονα οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και καταγράφονται στο εναλλακτικό σενάριο του προσχεδίου προϋπολογισμού. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των δημοσιονομικών αυτών παρεμβάσεων θα είναι τελικά υψηλότερο από αυτό που αναφέρεται στο προσχέδιο, δηλαδή τα 766 εκατ. ευρώ.

Οι μεταρρυθμίσεις

Πάντως, το πρακτορείο τονίζει ότι οι πιστωτές της χώρας, στην Ευρωζώνη και στο ΔΝΤ, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που τελείωσε τον Αύγουστο, καθώς θα στείλει το λάθος μήνυμα στις αγορές και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης από τις αγορές. Τα σχέδιά της να βγει στις αγορές ανεστάλησαν εξαιτίας της αναστάτωσης που προκάλεσε η Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή