Πιέζει το Ριάντ ο Ερντογάν για τον Κασόγκι

Πιέζει το Ριάντ ο Ερντογάν για τον Κασόγκι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας την πίεση στον βασιλικό οίκο της Σαουδικής Αραβίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, που βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών αρχών, είναι «αποτρόπαιο», σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε να προκαλέσει σοκ ακόμη και σε Σαουδάραβες αξιωματούχους που το άκουσαν.

Eξι εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα στη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, κατά την πτήση της επιστροφής του στη χώρα του από το Παρίσι. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στις εκδηλώσεις που έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συζήτησε για την υπόθεση Κασόγκι με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων.

«Το ηχητικό ντοκουμέντο είναι πράγματι αποκρουστικό. Μάλιστα, όταν αξιωματούχος των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών το άκουσε, ήταν τόσο σοκαρισμένος που είπε: Αυτός (ο εκτελεστής) πρέπει να είχε πάρει ηρωίνη γιατί μόνο κάποιος που έχει πάρει ηρωίνη θα μπορούσε να διαπράξει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η εντολή για τη δολοφονία Κασόγκι ήρθε «από το ανώτατο επίπεδο». Εξαίρεσε όμως τον βασιλιά Σαλμάν, για τον οποίο εξέφρασε την «απεριόριστη εκτίμησή» του, κάτι που άφησε τις υποψίες να πέσουν στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πάντως, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο των Τούρκων, το οποίο έχει διαβιβαστεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν ενοχοποιεί τον πρίγκιπα Μοχάμεντ. Η κυβέρνηση Τραμπ, παρότι έχει καταδικάσει τη δολοφονία του Κασόγκι, έχει αποφύγει οποιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία τη συνδέουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα όπως και η σφοδρή αντιπαλότητα έναντι του Ιράν.

«Αποστολή εξετελέσθη»

Την πίεση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ ήρθε να ενισχύσει ρεπορτάζ των New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλος του «εκτελεστικού αποσπάσματος» που δολοφόνησε τον Κασόγκι τηλεφώνησε, αμέσως μετά τη δολοφονία, σε υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο, από τον άμεσο κύκλο του πρίγκιπα, και του διεμήνυσε ότι «η αποστολή εξετελέσθη», με την παράκληση «να τα πει στο αφεντικό». Ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται να είναι ο Σαούντ αλ Καχτάνι. Στενός σύμβουλος του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο Καχτάνι χειριζόταν προσωπικά τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτέλεσε κάποιες από τις πλέον παράτολμες αποφάσεις του, όπως η σύλληψη εκατοντάδων μελών της βασιλικής οικογένειας και η ομηρία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, τον περασμένο χρόνο.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι ο γηραιός βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, πιέζεται από ισχυρά μέλη της βασιλικής οικογένειας να περιορίσει τον αγαπημένο του γιο και διάδοχο, επιβάλλοντάς του κάποιο είδος συλλογικής ηγεσίας, αν και δεν τίθεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ζήτημα καθαίρεσής του από το αξίωμα του πρίγκιπα διαδόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή