Απειλητικές τοποθετήσεις από Τ. Ερντογάν

Απειλητικές τοποθετήσεις από Τ. Ερντογάν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση προς όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή. «Μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε», είπε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Παρίσι προς την Αγκυρα.

Από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν που μεταφέρθηκαν γίνεται σαφές ότι η αποστροφή του Τούρκου προέδρου απευθύνεται σε Ελληνες, Κυπρίους, αλλά και Αμερικανούς. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Ερντογάν είπε τα εξής: «Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την ExxonMobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Οπως ξέρετε, εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια». Ο κ. Ερντογάν προσέθεσε ότι για την αναζήτηση υδρογονανθράκων η Τουρκία θα έχει δύο ερευνητικά πλοία και δύο πλωτά γεωτρύπανα, μοιρασμένα ανάμεσα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Και προσέθεσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε”».

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν καταγράφονται ενώ το πλωτό γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum (υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ έχει στενή και προνομιακή σχέση με την Αγκυρα) βρίσκεται ήδη στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένεται να αρχίσει τις γεωτρήσεις στον στόχο «Δελφίνος» εντός του επόμενου διημέρου. Οσα είπε ο κ. Ερντογάν συμβαδίζουν με τη γενικότερη στάση που έχει τηρήσει η Αγκυρα έναντι των γεωτρήσεων στο συγκεκριμένο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι σαφώς ηπιότερη από τις αντιδράσεις των Τούρκων σε άλλες περιπτώσεις, όπως το οικόπεδο 6, στο οποίο οι γεωτρήσεις των Γάλλων άρχισαν μετ’ εμποδίων, ή στο 3, όπου δεν άρχισαν καθόλου. Αν και από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκλείεται οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι σαφές ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκύψουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική νευρικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο προκύπτει και από τις διαφωνίες οι οποίες οδήγησαν στην αποχώρηση της Αγκυρας από τη σύνοδο για το μέλλον της Λιβύης. Η διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα σε Αγκυρα και Κάιρο για το μέλλον της Λιβύης είναι μόνον ένα από τα πολλά σημεία τα οποία δημιουργούν τριβές ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο. Ωστόσο, η Λιβύη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, μετά την πτώση του Καντάφι και τη διολίσθηση στο σημερινό, απολύτως ασαφές καθεστώς, αποτελεί καταφύγιο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που στο Κάιρο, όπως είναι γνωστό, διώκονται απηνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή