Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα «ανοίγματα» για συγκρότηση «προοδευτικού μετώπου» στις κατά μέτωπον επιθέσεις. Ολο και πιο έντονα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα μία αναζωπύρωση της κόντρας μεταξύ Μαξίμου και ΚΙΝΑΛ, με «έπαθλο» την πατρότητα της «Δημοκρατικής Παράταξης» και τις μετεκλογικές συνεργασίες. Οι αντεγκλήσεις μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Χαρ. Τρικούπη είναι πλέον καθημερινές, με την Κουμουνδούρου να παίρνει σειρά και να μπαίνει στη «μάχη» της αντιπαράθεσης. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες, λίγες ώρες μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά στο Σπόρτινγκ και τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε η απάντηση από τον ίδιο τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκουρλέτης διατύπωσε (News247) την ιδιαιτέρως σκληρή θέση πως η κ. Γεννηματά «είναι σε άλλο πλανήτη». Κεντρικό επιχείρημα ήταν πως η επικεφαλής του κόμματος κατευθύνει το ΚΙΝΑΛ σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ανά την Ευρώπη, «όπου υπάρχει ώσμωση Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατίας».

Ο κ. Σκουρλέτης, στους ίδιους πάντα υψηλούς τόνους, κατηγόρησε την κ. Γεννηματά για τις λεγόμενες «ίσες αποστάσεις» –από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.– λέγοντας πως «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και με το κοινωνικό κράτος και με τον νεοφιλελευθερισμό». Από τη Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο δεν σκοπεύουν να ρίξουν τους τόνους, αντίθετα σηκώνουν το γάντι, θεωρώντας πως το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν ανήκει καν στην ευρύτερη «Δημοκρατική Παράταξη», της οποίας θεωρούν πως είναι ο «γνήσιος», όπως είπε η κ. Γεννηματά, εκπρόσωπος. Στο πλαίσιο αυτό δεν χρησιμοποιούν μόνο το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω, μιλώντας για ευρύτερη «συμπόρευση» του Αλ. Τσίπρα με μία «αθέατη καραμανλική συνιστώσα», της οποίας ο κ. Καμμένος είναι απλά ένα κομμάτι. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σκουρλέτης –στην ίδια συνέντευξη– αν όντως υπάρχει τέτοια συμπόρευση, δεν απάντησε ευθέως, αρκούμενος στο ότι «υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που δεν διολισθαίνουν σε εμφυλιοπολεμική ρητορική» και «με αυτούς τους ανθρώπους μπορείς να καθίσεις στο ίδιο τραπέζι», δίνοντας περαιτέρω λαβή στο ΚΙΝΑΛ να κάνει λόγο για «επιβεβαίωση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ, με την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ.».

Η ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις των δύο κομμάτων, όπως περιγράφεται παραπάνω, έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, όπου μίλησε σε συνέδριο του SPD. Και τούτο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν είναι τυχαίο, καθώς κάνουν λόγο για «άδειασμα» της κ. Γεννηματά από τη συγγενική της ευρωομάδα, κάτι «που δημιουργεί νευρικότητα». Στην ίδια εξίσωση βάζουν και την πρόσκληση του κ. Τσίπρα στον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί στην Ελλάδα. Από τη Χαρ. Τρικούπη αντιμετωπίζουν το φλερτ του κ. Τσίπρα με τους ευρωσοσιαλιστές, με ψυχραιμία, μιλώντας για «τις γνωστές ευκαιριακές μεταλλάξεις του πρωθυπουργού», ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος προσφάτως σε εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ, «με την ίδια άνεση που είναι λυσσαλέα αντισυστημικός», δηλώνει τώρα «ανανεωτής της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας». Εξ ου και στη Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν στην εσωτερική μάχη εντείνοντας τις πρωτοβουλίες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, η ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου που περιλαμβάνει μέτρα «για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη» με επίκεντρο τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων.

Τσίπρας με Κόντε για τα 12 μίλια

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, με έμφαση το Ιόνιο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Παλέρμο, στο περιθώριο της συνόδου για το μέλλον της Λιβύης. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στον TAP, τον Turkish Stream, αλλά και τον EastMed, ο οποίος έχει βρεθεί στην επόμενη φάση μελετών. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν, επίσης, το προσφυγικό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει εξαγοραστεί από τους Ιταλούς, αλλά και η κατάσταση στην Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης και την ανάμειξη τρίτων χωρών στα εσωτερικά της χώρας. Σημειώνεται ότι διαφορετικές απόψεις για τη Λιβύη έχουν τόσο η Αγκυρα όσο και το Κάιρο. Μάλιστα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Ακτάι, άφησε παρόμοιες αιχμές και αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύνοδο για τη Λιβύη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για την επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή