Η απουσία συλλήψεων προκάλεσε τη διενέργεια ΕΔΕ

Η απουσία συλλήψεων προκάλεσε τη διενέργεια ΕΔΕ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσαν τα πρόσφατα γεγονότα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Δέγλερη, και οι καταγγελίες των συνδικαλιστών ότι οι ένστολοι που εκτελούσαν υπηρεσία επέδειξαν –με προτροπή των ανωτέρων τους– παθητική στάση έναντι των αναρχικών που προκαλούσαν επεισόδια. Χθες το απόγευμα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθούν αφενός μεν η αντίδραση των αστυνομικών στα επεισόδια στο Πρωτοδικείο και αφετέρου οι δηλώσεις-καταγγελίες των συνδικαλιστών περί άνωθεν εντολής να μη γίνουν συλλήψεις. Μάλιστα, θέλοντας να προσδώσει βαρύτητα στη διαδικασία ο κ. Ανδρικόπουλος ανέθεσε την ΕΔΕ στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη.

Η υπόθεση αφορά τον προπηλακισμό αστυνομικών της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ που είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας σε δίκη 21 αναρχικών. Ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις από αυτούς. Παρότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε παρουσία διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), οι δράστες δεν προσήχθησαν ούτε συνελήφθησαν μολονότι αναγνωρίστηκαν από τους τραυματίες. Στις καταθέσεις τους οι άνδρες της ΥΜΕΤ φέρεται να επισημαίνουν ότι ενώ οι συνάδελφοί τους που είχαν δεχθεί χτυπήματα τους υπέδειξαν τους δράστες, δεν έγιναν συλλήψεις καθώς η εντολή του επικεφαλής ήταν να αφήσουν την κατάσταση να εκτονωθεί. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των μέτρων υποστήριξε ότι δεν υπήρχε επαρκής αστυνομική δύναμη για τη σύλληψη των δραστών καθώς και ότι δεν είχε χρόνο για να καλέσει ενισχύσεις, άρα μόνη διέξοδος ήταν να αφήσει την κατάσταση να εκτονωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή