Αναστάτωση στη Σάμο από τις δηλώσεις Βίτσα για προσφυγικό

Αναστάτωση στη Σάμο από τις δηλώσεις Βίτσα για προσφυγικό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα ζητεί με επιστολή του ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την υποδοχή μεταναστών αλλά και να του προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος που έχει πλέον φθάσει στο απροχώρητο.

Ο δήμαρχος Σάμου εκφράζει την έντονη έκπληξή του προς τον υπουργό, ο οποίος φαίνεται να υιοθετεί ρόλο παρατηρητή σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο.

«Με έκπληξη και έντονη ανησυχία ακούσαμε τον πρόσφατο ισχυρισμό σας, και μάλιστα στην αίθουσα της Βουλής, ότι το νησί μας “έχει στοχοποιηθεί” από τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά τονίσατε, “από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στη Σάμο να έχουν μπει 2.317 και να έχουν φύγει 1.103”. Η εκτελεστική εξουσία έχει χρέος όχι να καταγράφει αλλά να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα», επισημαίνει ο κ Αγγελόπουλος. «Οταν ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ανοικτά ότι η Σάμος εξαρτάται, πρακτικώς, από τις διαθέσεις των διακινητών, είναι σαν να λέει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και ο κρατικός μηχανισμός ανίκανος να προστατεύσει τους πολίτες της, πολύ δε περισσότερο όσους ζουν στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», επισημαίνει.

Για μία ακόμα φορά ο δήμαρχος καλεί τον υπουργό να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) «έως το τέλος Σεπτεμβρίου». Η δομή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Σάμου που έχει πληθυσμό 6.000 άτομα και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 500 άτομα, ακόμα 4.000 αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ.

«Η κοινωνία ασφυκτιά, οι υπηρεσίες όλων των επιπέδων λυγίζουν υπό το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος που έχει και πέρα από τον καθημερινό δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας και ψυχολογική επιβάρυνση για όλους. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προφανή αποτελέσματα στην κανονικότητα της παροχής υπηρεσιών στους έχοντες ανάγκη. Η παραβατικότητα αυξάνεται και η ανασφάλεια κυριαρχεί στην ιστορική πρωτεύουσα του νησιού», περιγράφει ο δήμαρχος. Οπως διευκρινίζει η αντιπροσωπεία, που ζητεί συνάντηση, περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, του νοσοκομείου, των εργαζομένων, των επαγγελματιών της πρωτεύουσας, του επιμελητηρίου, της ένωσης ξενοδόχων και άλλων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή