Νέα αίτηση προστασίας από πιστωτές θα καταθέσει η Folli Follie

Νέα αίτηση προστασίας από πιστωτές θα καταθέσει η Folli Follie

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Folli Follie και οι σύμβουλοι αναδιάρθρωσής της είναι έτοιμοι να καταθέσουν νέα αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 106α του πτωχευτικού δικαίου, ενδεχομένως και εντός εικοσιτετραώρων. Τη συγκατάθεσή τους είναι έτοιμοι να δώσουν εδώ και μέρες οι ομολογιούχοι πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών τραπεζών, εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει. Μεταξύ αυτών και η δέσμευση του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου πως θα αποχωρήσει από την εταιρεία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εάν τελικά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος υπογράψει τη σχετική δέσμευση, που προφορικά φέρεται κατά πληροφορίες να έχει αποδεχθεί, τότε θα προσυπογραφεί από τους συναινούντες πιστωτές η νέα αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας (μετά την απόρριψη της προηγούμενης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 19 Οκτωβρίου) και θα κατατεθεί άμεσα.

Οι ελληνικές τράπεζες –που κατέχουν ως εξασφάλιση για χρηματοδοτήσεις ύψους 46 εκατ. ευρώ, το 36,5% των μετοχών της «Αττικά Πολυκαταστήματα» ιδιοκτησίας του ομίλου Folli Follie– έχουν έρθει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους αλλά και τους συμβούλους αναδιάρθρωσης της Folli Follie να στηρίξουν την αίτηση με την εξαίρεση όμως των εξασφαλίσεών τους από την προστασία. Ετσι, και εκτός απροόπτου, είναι έτοιμες να κοινοποιήσουν τα έγγραφα για τον εκπλειστηριασμό της συγκεκριμένης συμμετοχής τις επόμενες ημέρες και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να ζητήσουν δεσμευτικές προσφορές. Οπως είναι άλλωστε γνωστό στην αγορά φέρονται να έχουν ήδη βρει αγοραστές, ενώ οι μέτοχοι πλειοψηφίας των «Αττικών Πολυκαταστημάτων» (Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης, Σγουμπόπουλος κ.ά.) εκτός από δυνητικοί επενδυτές διαθέτουν και δικαίωμα προτίμησης (right to match) της καλύτερης προσφοράς.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν ακόμα υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά πιθανολογείτο πως είναι ζήτημα χρόνου.

Εν τω μεταξύ στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια λειτουργίας της εταιρείας, καθώς η διαθέσιμη ρευστότητα δεν επαρκεί και λύσεις άμεσης χρηματοδότησης όπως με την υποθήκευση του διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ και άλλων μικρότερων περιουσιακών στοιχείων σκοντάφτουν στη δυσπιστία των δυνητικών χρηματοδοτών απέναντι σε ενδεχόμενες προσφυγές εναντίον τους από πιστωτές και άλλους έχοντες έννομο συμφέρον.

Η νέα αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν οι ομολογιούχοι και η εταιρεία το ενδεχόμενο άτακτων ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων της και να κερδηθεί χρόνος για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους και τυχόν δυνητικούς επενδυτές.

Το μοντέλο συμφωνίας επί του οποίου έχουν δουλέψει τόσο η πλευρά των ομολογιούχων και των συνεργατών τους όσο και οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει τη Folli Follie (νομικά γραφεία, Deloitte, Chief Restructuring Officer, Δημήτρης Κουβάτσος κ.ά.) προβλέπει τη μετατροπή των απαιτήσεων των πιστωτών, που συνολικά ανέρχονται στα επίπεδα των 430 εκατ. ευρώ, σε μετοχές πλειοψηφίας της Folli Follie, οι οποίες θα περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών. Επιπλέον, οι ομολογιούχοι και τυχόν νέοι επενδυτές (μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η Fosun), θα αναχρηματοδοτήσουν την εταιρεία με πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου αφού αναδιαρθρωθεί να συνεχίσει τη λειτουργία της. Κατόπιν και αφού πουληθούν κάποιες από τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία που δεν κρίνονται ως απαραίτητα για τη λειτουργία της, θα μπορέσουν πλέον οι νέοι μέτοχοι (και πρώην πιστωτές) να εξετάσουν τις επιλογές αξιοποίησης των ποσοστών τους. Το μοντέλο βασίζεται στην παραδοχή πως ακόμα και αφού αφαιρεθούν οι εικονικές πωλήσεις στην Ασία, ο όμιλος εμφανίζεται ικανός να έχει έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 300-350 εκατ. Και υπό αυτό το πρίσμα οι πιστωτές θα μπορέσουν να ανακτήσουν σημαντικά μεγαλύτερη αξία της αρχικής και της επακόλουθης (αναχρηματοδότηση) επένδυσης από ό,τι σε μια άτακτη ρευστοποίηση του ενεργητικού της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή