Δεν αναθεωρεί το προσχέδιο προϋπολογισμού η Ρώμη

Δεν αναθεωρεί το προσχέδιο προϋπολογισμού η Ρώμη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση επέμενε χθες βράδυ ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. H εξέλιξη αποτελεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας ύψους μέχρι και 0,7% του ΑΕΠ της. Την ίδια ώρα η Ευρωζώνη εξετάζει τρόπους ευκολότερης πρόσβασης των κρατών-μελών στο ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης από την Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση φαινόταν, λίγο προτού εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής του προϋπολογισμού, αποφασισμένη να διατηρήσει απαράλλαχτους τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2019, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την απαίτηση της Επιτροπής να περικόψει τις δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να αρχίσει να περιορίζει και τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ που ανέρχεται σε περίπου 131%. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε πως οι στόχοι για έλλειμμα και ανάπτυξη θα παραμείνουν απαράλλαχτοι και πως η Ιταλία θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 1% του ΑΕΠ της το 2019 ώστε να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Η Ρώμη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2019 (η Κομισιόν προβλέπει 1,2%) και τον στόχο για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ (η Κομισιόν προβλέπει 2,9%). Η άρνηση αναθεώρησης του προϋπολογισμού μεταθέτει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες όπου η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικού προστίμου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. Πρόκειται για δύσκολη άσκηση ισορροπίας για την Επιτροπή, που από τη μια πλευρά καλείται να αποδείξει ότι μπορεί όντως να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη, ενώ από την άλλη διακινδυνεύει να ενισχύσει λαϊκιστές και εθνικιστές ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου Μαΐου.

Παράλληλα η Ευρωζώνη φαίνεται πως ετοιμάζεται για κλιμάκωση της ιταλικής κρίσης συζητώντας με ποιους τρόπους θα μπορούσε να ενισχύσει τις άμυνες των κρατών-μελών. Την είδηση αποκάλυψε χθες ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο οποίος είπε πως η ιταλική κρίση έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες και για τη θέση της Ελλάδας. «Υπάρχει μια συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, σχετικά με προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε αν υπάρχει εξάπλωση σε (άλλες) χώρες», είπε χθες ο Πρατ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν από τον Σεπτέμβριο κατά πόσον θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση στις δύο προληπτικές γραμμές πίστωσης του ESM, οι οποίες συνοδεύονται από όρους που καθιστούν διστακτικές τις κυβερνήσεις. Η προληπτική γραμμή πίστωσης (PCCL) συνοδεύεται από λιγότερους όρους και για να τη λάβει ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, θα πρέπει να διαθέτει βιώσιμο δημόσιο χρέος και να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) προβλέπει τη λήψη διορθωτικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά χαρίζει πρόσβαση και στο πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ που προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων ώστε να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού.

Προειδοποίηση από το ΔΝΤ

Η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομία μέσω αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και αυτή με τη σειρά της θα μπορούσε να μετατρέψει μια επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας σε ύφεση, προειδοποίησε χθες το ΔΝΤ.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου συνέστησαν, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, μετριοπαθή, σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, και μετατόπιση των δαπανών από τις συντάξεις στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και του δικτύου προστασίας των φτωχών. Κατά το ΔΝΤ, η όποια παροδική, βραχυπρόθεσμη ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης χάρη στην αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών είναι πιθανό να αντισταθμιστεί πλήρως από «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της οικονομίας. «Η εκδήλωση ακόμη και μέτριας (ισχύος) αρνητικών σοκ, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η άνοδος του spread, θα αύξανε το χρέος, ενισχύοντας τον κίνδυνο να εξαναγκαστεί η Ιταλία να εφαρμόσει μεγάλο (πρόγραμμα) δημοσιονομικής εξυγίανσης όταν θα εξασθενεί η οικονομία», αναφέρει το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή