Μαζικές επαναγορές μετοχών από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Μαζικές επαναγορές μετοχών από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, Apple, Alphabet, Cisco, Microsoft και Oracle, δαπάνησαν φέτος συνολικά 115 δισ. δολάρια για την επαναγορά μετοχών, ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με το 2017. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, προχώρησαν σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις που έφθασαν στα 42,6 δισ.δολάρια φέτος, ποσό αυξημένο κατά 42% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου αλλά σαφώς μικρότερο από τις δαπάνες για επαναγορές μετοχών.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχετική έκθεση της Moody’s Investors και καταδεικνύουν ότι παράλληλα με την επαναγορά μετοχών οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις δαπάνησαν μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή των χρεών τους. Εκμεταλλεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης αλλά και την ευκαιρία να επαναπατρίσουν κεφάλαια που είχαν συγκεντρώσει στο εξωτερικό.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Financial Times επισημαίνει πως με τα στοιχεία της Moody’s αναζωπυρώνεται η διαμάχη γύρω από το ποιοι επωφελούνται από την πολιτική φοροαπαλλαγών του προέδρου Τραμπ και κατά πόσον αυτή οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων. Η εικόνα που προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία είναι πως οι πλέον ωφελημένοι από τις φοροαπαλλαγές Τραμπ είναι οι επενδυτές και όχι η αμερικανική αγορά εργασίας.

Ηχηρό παράδειγμα αποτελεί η Apple, που έχει συγκεντρώσει το περισσότερα κεφάλαια εκτός ΗΠΑ και βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν ψηφίστηκε η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ.

Τότε ο αμερικανικός κολοσσός των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε ανακοινώσει πως η «άμεση συνεισφορά» της στην αμερικανική οικονομία θα φθάσει τα 350 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Εκτοτε, όμως, οι επενδύσεις της δεν έχουν υπερβεί τα 14,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, οι επαναγορές μετοχών αυξήθηκαν κατά 44% από την αρχή του έτους και θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 22% το επόμενο έτος. Σε ό,τι αφορά τα πορίσματα της Moody’s, συνάδουν με τα συμπεράσματα της αμερικανικής Ενωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η εν λόγω Ενωση ανέφερε πως η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ «δεν έχει επηρεάσει τις προσλήψεις και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων». Το ίδιο επισημαίνει και ο Γουόλτερ Πράις, στέλεχος της Allianz, που τονίζει κατηγορηματικά πως οι ωφελημένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ «είναι οι μέτοχοι και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους για να επαναγοράσουν μετοχές και να εξαγοράσουν επιχειρήσεις και όχι για επενδύσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας». Η Moody’s μελέτησε, άλλωστε, άλλες 100 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια. Οι επιχειρήσεις αυτές αποπλήρωσαν συνολικό χρέος ύψους 72 δισ. δολαρίων τους πρώτους έξι μήνες του 2018, ενώ παράλληλα δαπάνησαν 81 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών και μερίσματα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δαπάνησαν 47 δισ. δολάρια για κεφαλαιουχικές επενδύσεις, αλλά και για έρευνα και ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε προσφάτως πως στην αρχή του έτους αυξήθηκαν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, αλλά η αύξηση επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι δαπάνες για επαναγορά μετοχών εκτινάχθηκαν στα 62,6 δισ. δολάρια, ποσό τριπλάσιο από εκείνο την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή