Απώλειες σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έκλεισαν, χθες, όλες οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω αρνητικού κλίματος που καλλιέργησε η είδηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2015. Είχε προηγηθεί υποχώρηση και στις αγορές της Ασίας εξαιτίας μιας σειράς δυσοίωνων ειδήσεων. Ανάμεσά τους η ύφεση στην τρίτη οικονομία στον κόσμο, την Ιαπωνία, αλλά και η μείωση των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα που προκάλεσε πτώση στις τιμές των μετάλλων και πολλών πρώτων υλών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,6% ενώ το ευρώ υποχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης σε επίπεδα κάτω από το 1,13 δολ., καθώς είχε προηγηθεί η είδηση ότι η Ιταλία υπέβαλε στον Κομισιόν τον ίδιο προϋπολογισμό με αμετάβλητη την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα και την ανάπτυξη. Στη διάρκεια της ημέρας ανέκαμψε, πάντως, και το βράδυ κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στο 1,1316 δολ., σημειώνοντας άνοδο 0,22%. Στο μεταξύ, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε χθες ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με υποχώρηση 0,78% και ακολούθησαν ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού με υποχώρηση 0,65% και ο XETRA DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,52%.

Η στερλίνα υποχώρησε, άλλωστε, από τα υψηλά επτά μηνών στα οποία είχε εκτιναχθεί έναντι του ευρώ στη συνεδρίαση της Τρίτης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ανέκαμψε ελαφρώς και κυμαινόταν σε επίπεδα κάτω από το 1,30 δολ. Τη στήριξε η είδηση πως η Βρετανία και η Ε.Ε. οδεύουν προς συμφωνία για το μεταξύ τους διαζύγιο. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,28%.

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, άνοιξε με άνοδο αντιδρώντας θετικά στην είδηση ότι τον Οκτώβριο επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τη θέση όσων στελεχών της Federal Reserve τάσσονται υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Σημείωσαν, άλλωστε, άνοδο οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών με την ExxonMobil και τη Chevron να σημειώνουν κέρδη 0,5% και 1,6% αντιστοίχως, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αργότερα, όμως, αντιστράφηκε το κλίμα και κινούνταν πτωτικά οι βασικοί δείκτες της. Το βράδυ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,89% και ο S&P πτώση 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή