Folli Follie: Δεκτός ο όρος των ομολογιούχων για αποχώρηση Κουτσολιούτσου

Folli Follie: Δεκτός ο όρος των ομολογιούχων για αποχώρηση Κουτσολιούτσου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγγραφη δέσμευσή του να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Folli Follie μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος έτους παρέδωσε χθες Τετάρτη στους πιστωτές και τους συμβούλους αναδιάρθρωσης της εταιρείας ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Η αποχώρησή του είχε το τελευταίο διάστημα τεθεί ως απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για να συναινέσουν οι πιστωτές στην κατάθεση αίτησης προστασίας και να προχωρήσουν στη συμφωνία για σχέδιο εξυγίανσης.

Οπερ και εγένετο χθες, οπότε και εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη πιστωτών που υπερβαίνουν το ελάχιστο απαιτούμενο από τον νόμο όριο του 20% των δανειστών και κατατέθηκε νέα αίτηση υπαγωγής της Folli Follie σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 106α του πτωχευτικού δικαίου. Την αίτηση κατέθεσαν οι εργαζόμενοι και η εταιρεία και προσυπογράφουν πιστωτές που εκπροσωπούν συνολικά περί τα 100 εκατ. από το ομόλογο των 249,5 εκατ., το σύνολο των ομολογιούχων της έκδοσης των 150 εκατ. σε ελβετικό φράγκο και οι δύο πιστωτές Schulsdchein ύψους 51 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι πιστωτές αναμένεται να στηρίξουν σήμερα την αίτηση στο πρωτοδικείο.

Η συζήτησή της γίνεται σήμερα Πέμπτη το πρωί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει ακόμα το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται με συνολικές απαιτήσεις 32 εκατ. ευρώ εξασφαλισμένες από τη συμμετοχή ύψους 35,7% της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα, θα ταχθούν υπέρ ή εναντίον της αίτησης προστασίας. Και αυτό διότι επιθυμούν να πουλήσουν τη συγκεκριμένη συμμετοχή χωρίς τη «σκιά» μιας εξαίρεσης από την προστασία που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους δημιουργήσει, όπως πιστεύουν οι νομικοί τους σύμβουλοι, προβλήματα στο μέλλον αν κάποιος αμφισβητήσει τη διαδικασία. Ομως η Folli Follie και οι πιστωτές της είναι διατεθειμένοι να εξαιρέσουν αυτή τη συμμετοχή από την προστασία, πλην όμως μόνον εάν οι τράπεζες στηρίξουν την προσπάθειά τους. Διαφορετικά διαμηνύουν πως θα ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να ανακόψουν αυτή την πώληση, αφού σε άλλη περίπτωση θα είναι αυτοί ενδεχομένως νομικά ακάλυπτοι σε πιθανή αμφισβήτηση της διαδικασίας από μη συναινούντες πιστωτές, μετόχους ή άλλους έχοντες νόμιμο συμφέρον. Η υπόθεση αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα κατά τη συζήτηση της αίτησης.

Επί της επιστολής πρόθεσης αποχώρησης Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες πλευρές εκτιμούν ότι δεν αποτελεί ανέκκλητη δέσμευση και είναι πιθανόν να μην ικανοποιήσει όλους τους πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός των συμβούλων αναδιάρθρωσης και η συνεννόηση με τους πιστωτές είναι πως τη διοίκηση από εδώ και στο εξής θα ασκεί πενταμελής εκτελεστική επιτροπή απαρτιζόμενη από τον νέο αναπληρωτή διευθύνοντα (Γεωργιάδης), τον σύμβουλο αναδιάρθρωσης (Κουβάτσος), τον πρόεδρο (Κανελλόπουλος) και δύο ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και επτά υψηλόβαθμα στελέχη της Folli Follie έδωσαν έγγραφες εξηγήσεις στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος διενεργεί και την έρευνα για όσα έγιναν στην εταιρεία και αναμένεται να προχωρήσει σε άσκηση διώξεων. Οι εξηγήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, περιστράφηκαν στα νομικά θέματα που έχουν προκύψει για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς το βασικό αδίκημα για το οποίο κλήθηκαν σε εξηγήσεις είναι εκείνο της απάτης.

Κατά το στάδιο των εξηγήσεων, οι περισσότεροι από τους κληθέντες επιχείρησαν να μεταθέσουν όλες τις ευθύνες για παραποιημένα στοιχεία της εταιρείας στον όμιλό της στην Ασία και σε διάφορες θυγατρικές. Πάντως, σύντομα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας θα ασκήσει διώξεις ενδεχομένως και για άλλα αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή