Συζητήσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Συζητήσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΚ και Ρωσία συζητούν μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2019, βάζοντας χθες τέλος στην πτώση της τιμής του πετρελαίου επί δώδεκα συνεδρίες (WTI), σύμφωνα με το Reuters. Στα συμβόλαια Ιανουαρίου η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 2,05% στα 66,81 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κατά 1,16 % στα 57 δολάρια ανά βαρέλι.

Από τον Οκτώβριο το Brent, που σημείωσε την υψηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων ετών στα 86 δολάρια ανά βαρέλι, υποχώρησε κατά 22,31%. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν την παραγωγή όσο χρειαστεί για να ισορροπήσουν την αγορά του πετρελαίου, δήλωσε ο Σουχαήλ Αλ Μαζρουέι, πρόεδρος του ΟΠΕΚ. Η πρόταση του ΟΠΕΚ μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ πιέζει για τη διατήρηση της παραγωγής και επιθυμεί πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Η συζήτηση για μείωση παραγωγής οφείλεται σε ανησυχίες του ΟΠΕΚ για υπερπροσφορά και στην κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου για χρονικό διάστημα ρεκόρ. Ωστόσο, ο Αλεξάντερ Νόβακ, Ρώσος υπουργός Ενέργειας, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πτώσης της τιμής και ότι πρέπει να σκεφτούν την τιμή του πετρελαίου μακροπρόθεσμα, όπως δήλωσε εχθές σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη. «Δεν είναι σωστό οι συμμετέχοντες στην αγορά να αντιδρούν σε κάθε διακύμανση της τιμής», τόνισε.

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι το 2019 θα υπάρξει υπερπροσφορά και σε σχέση με προηγούμενη εκτίμησή της αναμένει αύξηση στην προσφορά πετρελαίου από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, από 2,2 σε 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 και από 1,8 σε 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019. Οι ΗΠΑ, που παράγουν κατά μέσον όρο φέτος 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αριθμό ρεκόρ, θα είναι πρώτες στην παραγωγή, ενώ η ΙΕΑ προβλέπει ότι θα την αυξήσουν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα φέτος και ακόμα 1,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή