Σε συνετισμό της Ιταλίας μέσω των αγορών ποντάρει η Ε.Ε.

Σε συνετισμό της Ιταλίας μέσω των αγορών ποντάρει η Ε.Ε.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ιταλία απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, που όμως προβλέπει πολύ μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο, ενώ διατηρείται το ίδιο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, και το μπαλάκι βρίσκεται άλλη μία φορά στο γήπεδο των Βρυξελλών.

Η Επιτροπή αναμένεται να τον εξετάσει και να καταλήξει στις 21 Νοεμβρίου σε έκθεση, στην οποία θα κρίνει κατά πόσον ο προϋπολογισμός πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Η απάντηση αναμένεται πως θα είναι αρνητική, δίνοντας έτσι το έναυσμα σε μία πολύμηνη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε μια κυριολεκτικά πρωτοφανή απόφαση, την επιβολή προστίμου σε ένα κράτος-μέλος. Συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα είναι τα ακόλουθα: Η αρνητική γνώμη της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, που θα δημοσιοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, πρέπει να εγκριθεί από την ομάδα εργασίας του Ecofin (ΕFC ονομάζεται το αντίστοιχο Euroworking Group για την Ε.Ε. των «27»). Από τη στιγμή που το EFC εγκρίνει την έκθεση, τότε μπορεί να προτείνει και η Επιτροπή την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, την οποία πρέπει και πάλι να εγκρίνει το EFC, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου.

Στο Ecofin του Ιανουαρίου αναμένεται να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη κατά πόσον πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αν κρίνουν πως ναι, τότε η Ιταλία θα έχει χρονικό περιθώριο έξι μηνών ώστε να λάβει αποτελεσματικά διορθωτικά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμά της. Δηλαδή, θα δοθεί στη Ρώμη ο χρόνος ώστε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Αφού περάσουν οι έξι μήνες, τότε η Επιτροπή θα έχει περιθώριο έναν μήνα για να εκπονήσει μία ακόμη έκθεση στην οποία θα κρίνει κατά πόσον η Ιταλία έκανε όντως αποφασιστικά βήματα ώστε να μειώσει το έλλειμμά της. Η έκθεση της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί και από τα άλλα κράτη-μέλη. Αν προκύψει ότι η Ιταλία δεν πήρε τα αναμενόμενα μέτρα, τότε η Επιτροπή θα συστήσει την επιβολή κυρώσεων ύψους 0,2% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο, αλλά στο παρελθόν στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας οι κυρώσεις που αποφάσισε η Επιτροπή ήταν μηδενικές. Πάλι όμως τον τελικό λόγο θα έχουν τα κράτη-μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν να εγκρίνουν τις κυρώσεις της Επιτροπής πάλι στο επίπεδο Ecofin κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Τέλος, αν η χώρα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, τότε θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία αλλά θα αυξάνονται οι κυρώσεις. Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα έχει συμμορφωθεί προτού φθάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, εξαιτίας των πιέσεων που θα έχουν ασκηθεί στα ομόλογά της και όχι εξαιτίας της πολύπλοκης ευρωπαϊκής διαδικασίας.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση, ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, είπε χθες πως μια νέα κυβέρνηση μπορεί φυσικά να θέτει νέες πολιτικές προτεραιότητες αλλά πρέπει να σέβεται τον κανόνα για μείωση του χρέους, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Κλάας Κνοτ δήλωσε πως αν δεν συμμορφωθεί η Ιταλία με τους κανόνες, τότε θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της. Ο δε υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση πως η οικονομική πραγματικότητα θα αναγκάσει την Ιταλία να υποχωρήσει, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Από τη Ρώμη ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνηση και ηγέτης της Λέγκας, προειδοποίησε την Ε.Ε. πως θα διαπράξει λάθος αν διανοηθεί να επιβάλει πρόστιμο στον ιταλικό λαό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή