Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζουν τον κ. Ανδρέα Γεωργίου

Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζουν τον κ. Ανδρέα Γεωργίου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απόλυτη στήριξή τους στον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου έδωσαν χθες οι βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε συζήτηση που έγινε στο Στρασβούργο για την ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση του κ. Γεωργίου, η επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Μ. Τίσεν τόνισε για άλλη μία φορά την πλήρη εμπιστοσύνη που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιοπιστία και ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων όταν ήταν πρόεδρος ο κ. Γεωργίου.

Αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε σχολιάζει ούτε αξιολογεί δικαστικές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα κλείσει, η κ. Τίσεν υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά το θέμα και έχει επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες της και δημοσίως αλλά και στις ελληνικές αρχές. «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ενεργά τον κ. Γεωργίου», είπε και υπενθύμισε την υποστήριξη της Επιτροπής στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, καθώς όπως είπε έχουν γίνει αλλαγές στον ελληνικό νόμο που εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερο την ανεξαρτησία των στελεχών της υπηρεσίας, ανέφερε η κ. Τίσεν.

Εκτός από λίγες εξαιρέσεις ευρωβουλευτών και μόνο Ελλήνων όπως π.χ. του κ. Χουντή και των δύο ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μίλησαν λίγο ώς πολύ για τη σκευωρία που είχε γίνει με τα στατιστικά στοιχειά που ήταν «φουσκωμένα» έτσι ώστε να βρεθεί η Ελλάδα σε πρόγραμμα, οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο, από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους όλοι τάχθηκαν υπέρ του κ. Γεωργίου. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κύρτσος ανέφερε τον κ. Γεωργίου ως έναν εξαιρετικό επιστήμονα «θύμα δικαστικής καταδίωξης», ο οποίος έγινε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αφού η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής. Ο κ. Κύρκος, ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπερασπιστεί τον κ. Γεωργίου έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα ότι κανένας λειτουργός που κάνει τη δουλειά του σωστά του δεν θα βρεθεί κυνηγημένος.

Από τη μεριά του ο Ιταλός ευρωβουλευτής Ρ. Γκουαλτιέρι, μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών, ανέφερε ότι «ενώ σεβόμαστε το ελληνικό δικαστικό σύστημα ανησυχούμε για τις συνέπειες που θα είχε αυτή η υπόθεση στην αμεροληψία και ανεξαρτησία οποιουδήποτε στατιστικολόγου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή