Η Ερμού, 15ος ακριβότερος εμπορικός δρόμος στον κόσμο

Η Ερμού, 15ος ακριβότερος εμπορικός δρόμος στον κόσμο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις ακριβότερες εμπορικές οδούς ανά χώρα αναρριχήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου η οδός Ερμού, η οποία έχει βάλει «πλώρη» να επιστρέψει στην πρώτη δεκάδα, στην οποία βρισκόταν την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία ετήσια έκθεση της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield (στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Cushman Proprius), το ετήσιο ενοίκιο ενός καταστήματος στην οδό Ερμού ανέρχεται πλέον σε 3.000 ευρώ/τ.μ. ετησίως, έναντι 2.640 ευρώ/τ.μ. μετά την αντίστοιχη περυσινή έρευνα.

Ως εκ τούτου, η Ερμού αναρριχήθηκε φέτος τέσσερις θέσεις, από την 19η που βρισκόταν το 2017 και την 25η θέση το 2016.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία. Σήμερα, το μέσο κόστος ενοικίασης ενός καταστήματος στο τμήμα της οδού που βρίσκεται εγγύτερα στην πλατεία Συντάγματος (που είναι και το πιο περιζήτητο σημείο) αγγίζει τα 250 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, έναντι 220 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο και 190 ευρώ ευρώ/τ.μ. το 2016. Εν ολίγοις, η αύξηση των τιμών των ενοικίων, τον τελευταίο χρόνο είναι της τάξεως του 13,5%, αλλά σε σχέση με πριν από δύο χρόνια ανέρχεται στο εντυπωσιακό 28%, που συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο στο σύνολο της αγοράς ακινήτων το συγκεκριμένο διάστημα.

Η Ερμού, 15ος ακριβότερος εμπορικός δρόμος στον κόσμο-1

Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της κρίσης στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, το 2013, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει μέχρι και την 31η θέση στη σχετική λίστα που επιμελείται η Cushman & Wakefield, προτού αρχίσει να αναρριχάται έκτοτε. Στον αντίποδα, κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, η Ερμού είχε φθάσει μέχρι και την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καθώς το μέσο ενοίκιο είχε ανέλθει σε 360 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, προτού υποχωρήσει μέχρι τα 150 ευρώ/τ.μ.

Ωθηση και από Airbnb

Σε κάθε περίπτωση, η Ερμού δεν απώλεσε τον τίτλο του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας ούτε κατά την περίοδο της κρίσης. Πλέον, η ανάκαμψή της είναι σαφώς ταχύτερη άλλων εμπορικών οδών, όχι μόνο λόγω των παραδοσιακών πλεονεκτημάτων, που την έφεραν στη θέση αυτή εξαρχής, δηλαδή την εγγύτητα στο ιστορικό κέντρο και στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και λόγω της εκτίναξης του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, οι δημοφιλέστερες γειτονιές για την ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω πλατφορμών, όπως η Airbnb, βρίσκονται πέριξ της Ερμού. Το Κουκάκι, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκι και γενικότερα το εμπορικό τρίγωνο, αποτελούν τα πλέον περιζήτητα σημεία για τους ξένους επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, νέα καταστήματα στην Ερμού λειτούργησαν η Forever21 και η Bertolucci. Ενδεικτικό της βελτίωσης της ζήτησης είναι ότι πλέον στην Ερμού έχει επιστρέψει και ο περίφημος «αέρας», δηλαδή η άυλη εμπορική αξία, ο οποίος ζητείται πλέον από όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες, με τις εμπορικές αλυσίδες να είναι πρόθυμες να καταβάλουν υψηλά ποσά, καθώς το ποσοστό διαθεσιμότητας κενών καταστημάτων κινείται πλέον κάτω από το 10%.

Ως εκ τούτου, έντονη είναι και η κινητικότητα μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση καταστημάτων στην Ερμού. Για παράδειγμα, φέτος, τόσο η Εθνική Πανγαία όσο και η Trastor επένδυσαν στην οδό. Η πρώτη απέκτησε ένα κτίριο στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγ. Ειρήνης 7, αντί ποσού 5,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.525 τ.μ., για το οποίο θα δαπανηθεί επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και διαμόρφωσή του σε κτίριο μεικτής χρήσης, με άξονες τη φιλοξενία (ξενοδοχείο), το εμπόριο και την εστίαση. Αντίστοιχα, η Trastor AEEAΠ προχώρησε στην απόκτηση καταστήματος κοντά στην πλατεία Συντάγματος, καθώς επικράτησε σε δημόσιο πλειστηριασμό για ακίνητο επί της Ερμού 16-18. Πρόκειται για κατάστημα επιφάνειας 109,12 τ.μ., για το οποίο καταβλήθηκε τίμημα 2,56 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 23.450 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή