Σημίτης = μείον ΣΥΡΙΖΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο διήμερο διαλόγου του γερμανικού SPD, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία επιταχύνεται, όπως και η αντίληψή του για τον ρόλο της Δικαιοσύνης σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία: σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της ανεξάρτητης (;) Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών σε πέντε ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης Σημίτη και του αδελφού του Σπύρου. Η χρονική συγκυρία είναι περίεργη, για να μην πω εξοργιστική. Για πολλούς λόγους:

Πρώτον, η έρευνα βασίζεται στην κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην επικεφαλής της γαλλοολλανδικής πολεμικής βιομηχανίας Thales, στις γαλλικές αρχές που έγινε πριν από 12 (!) χρόνια. Τι μεσολάβησε και αποφάσισαν να ανοίξουν τους λογαριασμούς λίγους μήνες πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα;

Δεύτερον, όπως σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ της η Ιωάννα Μάνδρου, ο Ζοσεράν καταδικάστηκε στη Γαλλία ύστερα από προσφυγή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για τον ισχυρισμό του ότι η Thales έχασε τη δουλειά για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι διότι αμερικανικών συμφερόντων όμιλος απευθύνθηκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στον υπουργό Δημοσίας Τάξης. Παράλληλα έχει καταδίκες και για άλλες υποθέσεις, δεν είναι δηλαδή αξιόπιστος μάρτυρας, ώστε να δικαιολογείται τέτοια σπουδή.

Τρίτον, ως πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής, ο Κώστας Σημίτης υπέβαλλε συστηματικά «πόθεν έσχες» μέχρι, τουλάχιστον, το 2012. Είναι γνωστό λοιπόν το περιεχόμενο των λογαριασμών του. Αρα περιττό το άνοιγμά τους.

Τέταρτον, γιατί στοχοποιούνται η σύζυγος και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού; O Σπύρος Σημίτης απολαμβάνει διεθνές κύρος ως νομικός, πρωτοπόρος στον τομέα προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε μια εποχή που ο συγκεκριμένος τομέας ήταν μάλλον άγνωστος, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Η Δάφνη Σημίτη με ποια λογική;

Αν ήταν μαθηματικός όρος, ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ίσος με το αρνητικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπροσωπεί όλα όσα πολέμησε το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία. Τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τον εκσυγχρονισμό, τον σεβασμό των θεσμών και το πολιτικό ήθος. Α, και τη γενναία σύγκρουση με την Εκκλησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή